Business & Finance Παρασκευή 18/10/2024, 09:34
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Εν αναμονή του προσχεδίου του προϋπολογισμού – «Όλα για τους εργαζόμενους»

Βρετανία: Εν αναμονή του προσχεδίου του προϋπολογισμού – «Όλα για τους εργαζόμενους»

Οι φήμες στη Βρετανία δίνουν και παίρνουν για το τι θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα ανακοινώσει η νέα υπουργός Οικονομικών της χώρας Rachel Reeves, ωστόσο, ένα πράγμα θεωρείται βέβαιο: Ότι θα επικαλεστεί τους εργαζόμενους για ό,τι ανακοινώσει.

Ο όρος «εργαζόμενοι» έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τη Reeves και τον πρωθυπουργό Keir Starmer πριν από τον προϋπολογισμό της 30ής Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να καθησυχάσουν τους περισσότερους ψηφοφόρους ότι δεν θα πληγούν από τις αυξήσεις φόρων που φαίνεται να έρχονται.

Ο Starmer αναφέρθηκε 16 φορές στον όρο «εργαζόμενοι» σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος τον περασμένο μήνα, χωρίς να δώσει έναν ορισμό για το ποιους ακριβώς εννοεί.

Παρόμοιες ασαφείς αναφορές αποτελούν μέρος του βρετανικού πολιτικού λόγου εδώ και χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Tony Blair και ο υπουργός Οικονομικών του Gordon Brown αναφέρονταν τακτικά σε «σκληρά εργαζόμενες οικογένειες» για να αποσυνδέσουν το κόμμα από τα επιδόματα πρόνοιας.

Το 2015, όταν το κόμμα προσπάθησε -και απέτυχε- να επιστρέψει στην εξουσία, η Reeves όρισε τους Εργατικούς ως το κόμμα των «εργαζομένων» και τόνισε ότι «δεν είμαστε το κόμμα των ανθρώπων που παίρνουν επιδόματα».

Ο Alan Finlayson, καθηγητής πολιτικής και κοινωνικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, δήλωσε ότι οι πολιτικοί γενικά γνωρίζουν ότι δεν μοιάζουν πλέον με τους ανθρώπους που στοχεύουν να εκπροσωπούν και ότι οι Εργατικοί δεν μπορούν πλέον να αυτοαποκαλούνται κόμμα της εργατικής τάξης, κάτι που ακούγεται ξεπερασμένο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, οι ήρωες της βρετανικής πολιτικής ρητορικής ήταν οι JAMS, τα νοικοκυριά «που μόλις τα καταφέρνουν», τα οποία υπερασπίστηκε η ηγέτιδα των Συντηρητικών Theresa May όταν ήταν πρωθυπουργός.

Το Ίδρυμα Resolution Foundation, μια δεξαμενή σκέψης, παρενέβη σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι JAMS, επισημαίνοντας ότι αφορά έξι εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα.

Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν πριν από τις εκλογές να μην αυξήσουν τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που μαζί αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος των φορολογικών εσόδων, αφήνοντας στη νέα κυβέρνηση την πρόκληση να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και τις επενδύσεις σε υποδομές.

Αυτή την εβδομάδα οι Reeves και Starmer αρνήθηκαν να αποκλείσουν την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλουν οι εργοδότες. Οι Συντηρητικοί τους κατηγόρησαν ότι αθέτησαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι ήταν σαφές ότι θα ήταν οι «εργαζόμενοι» που θα γλίτωναν από τις αυξήσεις φόρων, όχι οι εταιρείες.

Ο Finlayson δήλωσε ότι η γλωσσική έμφαση της νέας κυβέρνησης δείχνει πού βρίσκονται οι προτεραιότητές της. «Αυτό ταιριάζει με την παράδοση των Εργατικών, από όπου προήλθε ο Gordon Brown, όπου η εργασία έχει μια ηθική αξιοπρέπεια και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της χώρας», όπως είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Καταστροφή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το Brexit

Βρετανία: Ποντάρει σε φάρμακο κατά της παχυσαρκίας για να τονώσει την οικονομία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News