Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σύλληψη υπόπτου για το χακάρισμα της SEC που είχε φέρει τις τιμές του bitcoin στα ύψη

ΗΠΑ: Σύλληψη υπόπτου για το χακάρισμα της SEC που είχε φέρει τις τιμές του bitcoin στα ύψη

Ένας 25χρονος άνδρας από την Αλαμπάμα συνελήφθη την Πέμπτη για την παραβίαση του λογαριασμού X της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο μιας φερόμενης συνωμοσίας για τη χειραγώγηση των τιμών του bitcoin, δήλωσαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο, ένας χάκερ δημοσίευσε ψευδείς ειδήσεις στον λογαριασμό X της SEC @SECGov ανακοινώνοντας ότι ο οργανισμός είχε εγκρίνει διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin, προκαλώντας την εκτόξευση της τιμής του κρυπτονομίσματος. Ο οργανισμός γρήγορα αποκήρυξε και διέγραψε την ανάρτηση.

Το περιστατικό προκάλεσε επικρίσεις κατά της SEC, της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής των αμερικανικών αγορών, και αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X από τότε που αποκτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Eric Council Jr. από την Αθήνα της Αλαμπάμα συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης σε σχέση με το χάκινγκ “”SIM swapping””, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για την περιφέρεια της Κολούμπια. Ένας δικηγόρος του Council δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Council βοήθησε ανώνυμους συνωμότες που είχαν εντοπίσει ένα θύμα με πρόσβαση στο λογαριασμό X της SEC – με την ονομασία “C.L.” Έδωσαν οδηγίες στον Council για το πώς να αλλάξει το τηλέφωνο του θύματος σε μια νέα συσκευή και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν την πρόσβαση για να δημοσιεύσουν το ψεύτικο μήνυμα στον λογαριασμό X της SEC.

Η ανάρτηση στο X προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών του bitcoin κατά 1.000 δολάρια. Ο Council έλαβε αργότερα πληρωμή σε bitcoin για την αλλαγή της SIM και λίγο αργότερα οδήγησε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα για να επιστρέψει το iPhone, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια, ο Council πραγματοποίησε διαδικτυακές αναζητήσεις για φράσεις όπως «ποια είναι μερικά σημάδια ότι το FBI σε κυνηγάει» και αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με τη διαγραφή λογαριασμών που διατηρούνται στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τη σύλληψη της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Council κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένης κλοπής ταυτότητας και απάτης με συσκευές πρόσβασης.

Την επομένη του χακαρίσματος, η SEC ενέκρινε επίσημα τα ETFs bitcoin, τα οποία έφεραν το κρυπτονόμισμα ακόμη περισσότερο στην επικρατούσα τάση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News