Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 20:00
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Η Λαγκάρντ δεν έπεισε τις αγορές για την οικονομία – Οι επόμενες κινήσεις

ΕΚΤ: Η Λαγκάρντ δεν έπεισε τις αγορές για την οικονομία – Οι επόμενες κινήσεις

Οι δρόμοι της Κριστίν Λαγκάρντ και των επενδυτών δεν διασταυρώνονται ακόμη. Αφού η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση για τρίτη φορά, αφήνει τις αγορές να μαντέψουν την επόμενη κίνηση. Όμως, οι επενδυτές φοβούνται πλέον ύφεση και στοιχηματίζουν σε απότομη πτώση των επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες. Η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα απ΄ό,τι θα επιθυμούσε και να πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητά της. 

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, στο 1,7% και η ΕΚΤ έχει πλέον τη δυνατότητα να μειώσει τα επιτόκια, στην τρίτη διαδοχική μείωση εδώ και 13 έτη, που φέρνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. 

Βέβαια, ο πληθωρισμός υπηρεσιών παραμένει στο 3,9% σε ετήσια βάση με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, όμως η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός να είναι σταθερά στο στόχο το 2025. Η ΕΚΤ εκτιμά ακόμη ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, με το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται κατά 0,8% φέτος και 1,3% το 2025. Το σενάριο της ομαλής προσγείωσης σημαίνει αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν πιστεύουν το αφήγημα ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση. Συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν σε απότομη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, από το 3,25% σήμερα σε λιγότερο από 2% τον Οκτώβριο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. 

Mία μείωση αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε τα επιτόκια χαμηλότερα από το ουδέτερο επιτόκιο, που θεωρείται το 2% και η οικονομία θα αναπτυσσόταν με κανονικό ρυθμό. Η αγορά εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση κάποια στιγμή το επόμενο έτος. 

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δικαιολογούν τους φόβους των επενδυτών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάρκεια επτά μηνών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global στην οποία συμμετείχαν 5.000 επιχειρήσεις. Και ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών δανείων, αξιόπιστος δείκτης μελλοντικές ανάπτυξης, παραμένει εξασθενημένος παρά τις μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. 

Η Λαγκάρντ επανέλαβε την άποψή της ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιτύχει μία ομαλή προσγείωση. Για να το επιτύχει όμως αυτό, θα χρειαστεί να πείσει τα «γεράκια» της ΕΚΤ να μειωθούν τα επιτόκια πιο γρήγορα, και βεβαίως να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές για την αποφασιστικότητά της να μειώσει το κόστος δανεισμού και να αποφύγει τη συρρίκνωση. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διανύσει πολύ δρόμο έως ότου να συναντηθούν η Λαγκάρντ και οι αγορές.  

Τι βλέπουν οι traders

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπολογίζουν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο στόχο του 2% πιο γρήγορα του αναμενομένου, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές. 

Ο στόχος του πληθωρισμού θα γίνει εφικτός στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο του 2025, πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε εκτιμήσει η ΕΚΤ στις τελευταίες της προβλέψεις, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όπως ανέφεραν πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Μία ακόμη κίνηση στην τελευταία συνεδρίαση του έτους θα μπορούσε να προστατεύσει την οικονομία και να διασφαλίσει την ομαλή προσγείωση, συμπλήρωσαν. 

Εξηγώντας την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να κάνει λόγο για το πότε ή πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια – ακόμη και εάν παραδέχθηκε ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι περισσότερο από τους ανοδικούς. 

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν τώρα σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Απρίλιο του 2025 αντί για το Μάρτιο του 2025 που πίστευαν έως πρότινος. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για μείωση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Μία τέτοια μείωση δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, είπαν οι πηγές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Πατάει γκάζι στη χαλάρωση – Τρίτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Lagarde: Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός – Όλα ανοιχτά για τον Δεκέμβριο

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News