Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 07:21
BUSINESS & FINANCE

Αγοράζεται η μακροζωία; Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου

Αγοράζεται η μακροζωία;  Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου

Η αναζήτηση για ευεξία και παράταση του προσδόκιμου της ζωής δεν είναι κάτι καινούργιο. Η συζήτηση όμως φαίνεται να έχει φουντώσει μετά το τέλος της πανδημίας της Covid-19, με την αγορά της καλής και μακράς ζωής να διευρύνεται, βρίσκοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην κατεύθυνση αυτή.

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι η καλή διατροφή, η μείωση του στρες, η άσκηση και οι θετικές κοινωνικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως και η αποφυγή συνηθειών όπως το κάπνισμα και το ποτό. Και οι πλούσιοι έχουν ήδη το πάνω χέρι: Μελέτες δείχνουν ότι όσοι βρίσκονται στο ανώτερο άκρο της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά παραμένουν υγιείς για σχεδόν μια δεκαετία περισσότερο από τους άλλους.

Ευφάνταστο και ακριβό προϊόν για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο, υπόσχονται πολυτελείς κατοικίες σε εύρωστα οικονομικά κέντρα, οι οποίες περιλαμβάνουν «ορόφους μακροζωίας», όπως το Six Senses Residences Dubai Marina που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028. Θα είναι ένα κτίριο 122 ορόφων, το ψηλότερο οικιστικό κτίριο στον κόσμο, με 251 διαμερίσματα και επαύλεις, και με τις ανάλογες πολυτελείς παροχές γυμναστικής και ευεξίας. Οι κάτοικοι θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα σε εξωτερικούς χώρους ή να κολυμπούν σε μια πισίνα ψηλά, πάνω από 100 ορόφους.

Αγοράζεται η μακροζωία;  Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου-1

Ο μοναδικός «όροφος μακροζωίας» θα περιλαμβάνει ακόμη πιο εξειδικευμένες προσφορές, όπως η κρυστάλλινη ηχοθεραπεία, η οποία πιστεύεται από τους επαγγελματίες της ότι μειώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο. Οι κάτοικοι θα μπορούν να επιδοθούν σε υπερβαρικές θεραπείες, αναπνέοντας 100% οξυγόνο σε θάλαμο υπό πίεση, ο οποίος έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά της γήρανσης.

Αγοράζεται η μακροζωία;  Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου-2

«Η ιδέα γύρω από αυτό είναι ότι δεν αγοράζετε απλώς μια κατοικία, αλλά έναν τρόπο ζωής», δήλωσε ο Kevin Cavaco, διευθυντής μάρκετινγκ της Select Group, της κατασκευάστριας εταιρείας του κτιρίου.

Το όνειρο της αγοράς χρόνου και η τεχνολογία

Ο διάσημος προσωπικός γυμναστής και σχεδιαστής γυμναστηρίων Harley Pasternak έχει συνηθίσει να φτιάχνει προγράμματα για διασημότητες, όπως η Kim Kardashian, η Lady Gaga και η Halle Berry. Ο ίδιος έχει παρατηρήσει μια αλλαγή τα τελευταία χρόνια στους πελάτες του, με μια «εισροή» ιδρυτών τεχνολογίας.

Τα προγράμματα γυμναστικής και τα ιδιωτικά καταφύγια ευεξίας προσφέρουν επίσης στα μέλη τους βιοδείκτες και γενετικές εξετάσεις για ακόμη πιο εξατομικευμένα σχέδια, με υψηλό κόστος. Οι πολυτελείς κλινικές, όπως η Clinique La Prairie στην Ελβετία και η Lanserhof στην Αυστρία, αποτελούν εδώ και καιρό hotspots για διασημότητες που επιθυμούν να κάνουν ακριβώς αυτό, ενώ βρίσκονται σε μια όμορφη αρχιτεκτονική των Άλπεων ή της θάλασσας. Φέτος, μια νέα προσφορά της Equinox περιλαμβάνει δοκιμές βιοδεικτών και εξατομικευμένη καθοδήγηση για γυμναστική, διατροφή και αποκατάσταση. Το πακέτο κοστίζει 40.000 δολάρια ετησίως.

Το Continuum Club, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί μια παρόμοια προσέγγιση με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εξαιρετικά αποκλειστικό κλαμπ κοινωνικής δικτύωσης και ευεξίας, με ανώτατο όριο περίπου 250 μέλη, κοστίζει 10.000 δολάρια τον μήνα. Τα μέλη αγοράζουν βιομετρικό έλεγχο, τεστ απόδοσης, ανάλυση σύστασης σώματος, αιματολογικές εξετάσεις και μελέτη ύπνου, τα οποία αξιολογούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνολογία της Continuum παρακολουθεί συνεχώς τα βιομετρικά στοιχεία των μελών και παρέχει συστάσεις για άσκηση, διατροφή και αποκατάσταση.

Αγοράζεται η μακροζωία;  Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου-3

Αλλά το κατά πόσον τέτοιες σχολαστικές προσεγγίσεις μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν τη γήρανση μένει να φανεί.

Παρόλα αυτά, ο αγώνας για να σπάσει ο κώδικας της μακροζωίας έχει γίνει πανταχού παρών, από τους υποστηρικτές φαρμάκων όπως το Ozempic που ισχυρίζονται ότι έχουν ικανότητες επιβράδυνσης της γήρανσης, μέχρι τις πολιτιστικές εμμονές στις λεγόμενες γεωγραφικές «μπλε ζώνες» όπου πιστεύεται ότι οι άνθρωποι ζουν μέχρι τα 100.

Στο κάδρο μπαίνει και ο κορυφαίος κυνηγός της μακροζωίας στην τεχνολογία, ο Bryan Johnson, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που εφαρμόζει με συνεχείς εξετάσεις και θεραπείες, σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, έχει αφαιρέσει χρόνια από την πραγματική του ηλικία των 47 ετών.

Αν και ο ασκητικός αλλά και υπερβολικός τρόπος ζωής του ανήκει στο άκρο του φάσματος, η μεθοδική παρακολούθηση των προσωπικών βιομετρικών στοιχείων – από τα ημερήσια μακροδιατροφικά στοιχεία μέχρι την ποιότητα του ύπνου – έχει γίνει mainstream μέσω τεχνολογικών wearables από μάρκες όπως η Apple, η Oura και η Fitbit.

Έμφαση στη φύση και τη σύνδεση

Δεν είναι πάντως όλες οι αναζητήσεις για μακροζωία υψηλής τεχνολογίας. Στα άνυδρα φαράγγια της Σεντόνα, στην Αριζόνα, ένα καταφύγιο δίνει έμφαση στην επιστροφή στη φύση και στον εαυτό μας. Το Mii amo επαναλειτούργησε πέρυσι μετά από ανακαίνιση 40 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων έως επταήμερων διαμονών, οι επισκέπτες επιλέγουν τα δικά τους προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες τους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν προσφορές μακροζωίας που σχετίζονται με τη διατροφή, την ενσυνειδητότητα, την κίνηση και τη δημιουργία κοινότητας.

Αγοράζεται η μακροζωία;  Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου-4

Κάθε επισκέπτης συνδυάζεται με έναν οδηγό για τη διαμονή του και μπορεί να επιλέξει πεζοπορία, ορειβασία και παρατήρηση αστεριών γύρω από το πέταλο 70 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το κτήμα, γιόγκα, πιλάτες, μαθήματα διατροφής στον κήπο ή εξισορρόπηση τσάκρα στο σπα. Η εμπειρία ενισχύεται από τις ενεργειακές «δίνες» που πιστεύεται ότι υπάρχουν γύρω από τη Σεντόνα, που υποτίθεται ότι είναι υπερφορτισμένες από σίδηρο και χαλαζία στη γη συμβάλλονας στη θεραπεία.

Ένας νέος ορισμός της πολυτέλειας

Στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα χιονισμένο βουνό στη Γιούτα, διάσημο για το σκι του, μια νέα οικιστική γειτονιά θα προσφέρει κοινωνική σύνδεση και ιδιωτικά μονοπάτια για 600 οικογένειες μαζί με ένα άλλο προνόμιο που μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή: Να βλέπεις τέχνη.

Το Powder Mountain στη Γιούτα θα υποστεί μια μεταμόρφωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χάρη στον νέο μεγαλομέτοχο Reed Hastings, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Netflix, που θα μετατρέψει το θέρετρο των 8.000 στρεμμάτων σε ένα υπαίθριο μουσείο τέχνης για σκι. Μέχρι το 2026, θα ανοίξει με ειδικά για τον τόπο, έργα παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών, όπως η Jenny Holzer, ο James Turrell και ο Arthur Jafa. Ενώ το Powder θα είναι δωρεάν για όποιον κάνει πεζοπορία στο βουνό κατά τη θερινή περίοδο, τους κρύους μήνες θα απαιτείται, τουλάχιστον, εισιτήριο ανελκυστήρα ή κάρτα διαρκείας για την επίσκεψη.

Αγοράζεται η μακροζωία;  Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου-5

Αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι του Powder, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν ένα από τα πρώτα 39 σπίτια έναντι 2,5 έως 5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα έχουν πρόσβαση σε πολλά περισσότερα προνόμια, από ιδιωτικές κάρτες ανελκυστήρων και την ελευθερία να κάνουν σκι χωρίς πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους λειτουργίας του, δεν έχει να κάνει με τη χλιδή του Aspen ή του Deer Valley, αλλά με τον χρόνο, τον ποιοτικό χρόνο.

Αγοράζεται η μακροζωία;  Exclusive πολυτελείς κατοικίες και υπηρεσίες στις business του χρόνου-6

Καθώς οι πλουσιότεροι του κόσμου συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να παρατείνουν τη ζωή τους και οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, ο Pasternak, ο διάσημος γυμναστής, επαναλαμβάνει ότι τα δοκιμασμένα βασικά στοιχεία για τη μακροζωία είναι πολύ πιο προσιτά για τον μέσο άνθρωπο.

«Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να περπατάς 10.000 βήματα την ημέρα, να γυμνάζεσαι με βάρη μερικές φορές την εβδομάδα, να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες και να πηγαίνεις για ύπνο μερικά λεπτά νωρίτερα», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως «καμία από τις ακριβές εξωτικές θεραπείες μακροζωίας δεν μπορεί να πλησιάσει αυτές τις βασικές αρχές».

Παρ’ όλα αυτά, ο Pasternak έχει εγκαταστήσει ακόμη και θαλάμους κρυοθεραπείας σε ιδιωτικά σπίτια, οι οποίοι διαθέτουν την ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Πώς; Εάν έχετε 100.000 δολάρια στη διάθεσή σας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε επίσης:

Τα μυστικά της «μπλε ζώνης» των αιωνόβιων: Οι 4 συνήθειες της μακροζωίας

Αιωνόβιοι: Τι τρώνε πάντα και τι δεν κάνουν ποτέ

Το ιαπωνικό μυστικό για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News