BUSINESS & FINANCE

Ακρόπολη, Πλάκα και Louis Vuitton – Ρεκόρ πωλήσεων λόγω τουρισμού

Ακρόπολη, Πλάκα και Louis Vuitton – Ρεκόρ πωλήσεων λόγω τουρισμού

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι οίκοι ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τις πωλήσεις το 2023 αλλά ακόμη και το 2022, όταν η αγορά βρισκόταν υπό την επίδραση της πανδημίας, να είναι υψηλότερες από αυτές του 2019.

Μάλιστα πόλος έλξης δεν είναι πια μόνο η Μύκονος, αλλά κυρίως η Αθήνα και ευρύτερα η Αττική καθώς, εκτός από το κέντρο της πρωτεύουσας, γνωστοί οίκοι ειδών πολυτελείας βρίσκονται ήδη ή ετοιμάζονται να ανοίξουν καταστήματα στην Astir Μαρίνα Βουλιαγμένης και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η παρουσία τους και στο Riviera Galleria, το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που θα βρίσκονται στο Ελληνικό.

Ενδεικτικό των νέων χαρακτηριστικών που λαμβάνει πλέον η Αθήνα είναι ότι στην ειδική έκδοση Luxury Insights – Τhe Era of Ultra Luxe Shoppers για τις τάσεις στις αγορές tax free ειδών πολυτελείας που εξέδωσε η εταιρεία-πάροχος επιστροφής φόρου Global Blue, η Αθήνα μαζί με τη Μύκονο συμπεριλαμβάνονται στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς για τους πολύ πλούσιους, όχι απλώς ως τουριστικοί προορισμοί, αλλά και ως προορισμοί για αγορές. Στην ίδια λίστα βρίσκονται τα διάσημα χειμερινά θέρετρα Κουρσεβέλ και Σεντ Μόριτζ, καθώς και το γνωστό νησί της Ισπανίας Ιμπιζα. Στους προορισμούς αυτούς καταγράφηκε αύξηση των εξαιρετικά πλούσιων αγοραστών κατά 56% το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2024 σε σύγκριση με το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την COVID-19.

Να σημειωθεί ότι από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2025 στη Μύκονο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Luxe Mykonos» με στόχο τη δικτύωση ανάμεσα σε κορυφαίους αγοραστές και οίκους ειδών πολυτελείας, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το κυκλαδίτικο νησί ως προορισμός για αγορές από εξαιρετικά πλούσιους τουρίστες.

Τι εννοούμε όταν λέμε εξαιρετικά πλούσιοι τουρίστες – αγοραστές; Μπορεί να αποτελούν μόλις το 0,1% του συνόλου όσων πραγματοποιούν αγορές tax free, οι αγορές όμως που κάνουν αντιστοιχούν στο 13% της συνολικής αξίας αγορών tax free, ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη που κάνουν είναι 160.000 ευρώ.

Και εάν η Μύκονος φιλοξενεί εδώ και αρκετά χρόνια υποκαταστήματα γνωστών οίκων μόδας, ο ανερχόμενος αστέρας φαίνεται ότι είναι η Αθήνα. Στο πλαίσιο των παγκόσμιων βραβείων τουρισμού η Αθήνα αναδείχθηκε το 2024 «κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός city break». Και αυτό διότι πλέον δεν αποτελεί απλώς πέρασμα για τους τουρίστες, αλλά κύριο προορισμό και μάλιστα όλο τον χρόνο –ειδικά τους μήνες εκτός του καλοκαιριού– λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, που ευνοούν και τις αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Blue για τις tax free αγορές στην Ελλάδα, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 στην Αττική οι συναλλαγές για tax free αγορές αυξήθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 κατά 40%, με τη συνολική αξία τους να ενισχύεται κατά 38%. Ακόμη και τον Αύγουστο, μήνα τον οποίο δεν επιλέγουν συνήθως οι τουρίστες για να επισκεφθούν την Αθήνα, οι συναλλαγές για αγορές tax free αυξήθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, η συνολική αξία κατά 30%, ενώ και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν τον φετινό Αύγουστο μεγαλύτερη κατά 10%.

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία για την εξέλιξη των πωλήσεων στην Ελλάδα γνωστών οίκων ειδών μόδας και αξεσουάρ, πωλήσεις βεβαίως που επηρεάζονται και από τη ζήτηση των μόνιμων κατοίκων της χώρας.

Οι πωλήσεις της Louis Vuitton στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2023 κατά 19,3% σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 64,84 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 14,5 εκατ. ευρώ. Αύξηση πωλήσεων 12,6% σημείωσε το 2023 η Rolex Ελλάς, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 93 εκατ. ευρώ, από 82,5 εκατ. ευρώ το 2022. Οι πωλήσεις της Gucci το 2022 (τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα τα οικονομικά αποτελέσματα στην Ελλάδα) ανήλθαν σε 19,09 εκατ. ευρώ, από 11,8 εκατ. ευρώ το 2019, και της Prada σε 9,18 εκατ. ευρώ, από 3,62 εκατ. ευρώ το 2019 (δεν γίνεται σύγκριση με το 2020 και το 2021 λόγω της επίδρασης της COVID-19 στις πωλήσεις).

Στα πολυκαταστήματα Αttica οι πωλήσεις tax free το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ και έφτασαν να αντιστοιχούν στο 9,1% του συνολικού τζίρου.

Διαβάστε επίσης: 

Λιανικό εμπόριο: Μειωμένος ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο

Real estate: Υψηλή η ζήτηση για καταστήματα

Εκπτώσεις: Χαμηλότερες από πέρυσι οι πωλήσεις για το 57% των επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News