Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

ASML: Θα καθυστερήσει η ανάκαμψη στην αγορά ημιαγωγών και το 2025

ASML: Θα καθυστερήσει η ανάκαμψη στην αγορά ημιαγωγών και το 2025

Η πολυαναμένομενη ανάκαμψη στην αγορά ημιαγωγών θα καθυστερήσει και το 2025 προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ASML, Κριστόφ Φουκέ, μετά τα απογοητευτικά κέρδη τρίτου τριμήνου της εταιρείας, τα οποία πυροδότησαν ρευστοποιήσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία ημιαγωγών. 

Η αργή ανάκαμψη της ζήτησης έχει κάνει τους πελάτες επιφυλακτικούς μειώνοντας τις παραγγελίες και τις επενδύσεις τους, ανέφερε ο Φουκέ. 

Ο Φουκέ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Απρίλιο, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην ιστορία της εταιρείας. Η ολλανδική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τις πιο προηγμένες στον κόσμο μηχανές για τσιπ, έχασε 60 δισ.ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, μειώνοντας και την κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του ευρωπαϊκού κλάδου κατά 420 δισ.ευρώ. 

Η ASML είναι βαρόμετρο για την ευρύτερη βιομηχανία τσιπ και τα σχόλια του Φουκέ αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πανάκεια για τα δεινά του κλάδου. Έχει το μονοπώλιο στην κατασκευή των μηχανημάτων που βοηθούν εταιρείες, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing και  η Samsung Electronics, να παράγουν τα πιο προηγμένα τσιπ που τροφοδοτούν τα πάντα, από τα smartphone της Apple έως τους επιταχυντές AI της Nvidia.

«Σήμερα, χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη, η αγορά θα ήταν πολύ λυπηρή, αν με ρωτάτε», είπε ο Φουκέ. «Η ανάκαμψη δεν είναι αυτό που νομίζω ότι όλοι επιθυμούσαν».

Καθυστερήσεις

Ορισμένες παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για το 2025 έχουν αναβληθεί για το 2026, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.

Η ASML υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος, προκαλώντας πτώση 16% στην τιμή της μετοχής της την Τρίτη στο Άμστερνταμ, τη μεγαλύτερη από τις 12 Ιουνίου 1998. Την Τετάρτη, υποχώρησε 5,1% και παρέδωσε τη θέση της ως η πολυτιμότερη εταιρεία τεχνολογίας της Ευρώπης στην εταιρεία λογισμικού SAP, έχοντας απωλέσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της από τότε που ανέλαβε ο Φουκέ. 

Τα αδύναμα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την εσφαλμένη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας μια ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ο Φουκέ ζήτησε συγγνώμη για την πρόωρη δημοσίευση της κυκλοφορίας, η οποία αναμενόταν την Τετάρτη.

Η ASML αντιμετωπίζει πίεση από πολλές κατευθύνσεις. Ενώ η ζήτηση για τα τσιπ που τροφοδοτούν τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ισχυρή, βασικοί πελάτες, όπως η Intel και η Samsung, αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

China Sales

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν την πίεση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της ASML τα τελευταία πέντε τρίμηνα, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου σε τεχνολογία αιχμής τσιπ. Η Κίνα αντιπροσώπευε πωλήσεις αξίας 2,79 δισ.ευρώ το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της ASML.

China Is Still ASML’s Biggest Market

Source: ASML, Bloomberg

Τον περασμένο μήνα, η Ολλανδία δημοσίευσε νέους κανόνες ελέγχου εξαγωγών που έκαναν την ASML να υποβάλει αίτηση για άδειες εξαγωγής στη Χάγη αντί για τις ΗΠΑ για ορισμένα από τα παλαιότερα μηχανήματα της. Αυτό έγινε μετά από μια αναφορά του Bloomberg News ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα περιόριζε μέρος της ικανότητας της ASML να επισκευάζει και να συντηρεί τον εξοπλισμό ημιαγωγών της στην Κίνα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News