Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Η επανεκκίνηση των συνομιλιών για εμπορική συμφωνία στην 1η σύνοδο κορυφής ΕΕ – κράτων του Κόλπου

Η επανεκκίνηση των συνομιλιών για εμπορική συμφωνία στην 1η σύνοδο κορυφής ΕΕ – κράτων του Κόλπου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε την Τετάρτη την πρώτη της σύνοδο κορυφής με τα κράτη του Κόλπου, στο πλαίσιο του διπλωματικού «φλερτ» της ΕΕ με τους λιγότερο «οικείους» φίλους, καθώς αναζητά νέους οικονομικούς συμμάχους και επιστρατεύει διεθνή υποστήριξη για την επίτευξη της απομόνωσης της Ρωσίας.

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η 27μελής ΕΕ έχει προσεγγίσει άλλα περιφερειακά μπλοκ, διοργανώνοντας την πρώτη της σύνοδο κορυφής με την Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και την πρώτη της μετά από οκτώ χρόνια με την Κοινότητα των χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής (CELAC).

Στόχος της συνάντησης με τα έξι πλούσια αραβικά κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας και η αναγνώριση της επιρροής των χωρών αυτών, ιδίως στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Σε κοινή δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα αναζωογονήσουν τις συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από 35 χρόνια για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά διακόπηκαν το 2008. Θα διοργανώνουν επίσης ανά διετία συνόδους κορυφής με την επόμενη να πραγματοποιείται στη Σαουδική Αραβία το 2026.

Η εταιρική σχέση της ΕΕ με το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία στους τομείς της «καθαρής τεχνολογίας», των κρίσιμων ορυκτών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της παραγωγής υδρογόνου.

Οι Βρυξέλλες ήθελαν οι εταίροι του GCC να συμφωνήσουν σε μια αυστηρή διατύπωση σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τελική δήλωση επιβεβαίωσε την κυριαρχία των κρατών, καταδίκασε τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών και εξέφρασε τη λύπη της για τον «παρατεταμένο πόλεμο».

Η Ρωσία κατονομάστηκε μόνο σε μια αναφορά σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που επικρίνει τη ρωσική επίθεση και σε μια απαίτηση να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani δήλωσε ότι οι στενότερες σχέσεις θα πρέπει να σημαίνουν μεγαλύτερη προσήλωση στη διεθνή δικαιοσύνη και «μακριά από τις πολιτικές των διπλών προτύπων».

Οι επικριτές του Παγκόσμιου Νότου λένε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ εγκαλούν επανειλημμένα τη Ρωσία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά δεν εφαρμόζουν τα ίδια πρότυπα στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προέτρεψε τα κράτη του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Γνωρίζω πόσο ευαίσθητοι είστε στην ιδέα της κυριαρχίας και είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να βασιστούμε σε εσάς για να σταματήσουμε αυτόν τον παράνομο ρωσικό πόλεμο», δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ και του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, η δήλωση εξέφρασε «ύψιστη ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, τη Γάζα και τον Λίβανο, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News