Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 12:50
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Καταστροφή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το Brexit

Βρετανία: Καταστροφή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το Brexit

Καταστροφικό αποδεικνύεται το Brexit για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Βρετανία, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου Μάικλ Μαϊνέλι, χάθηκαν σχεδόν 40.000 θέσεις εργασίας από το χρηματοπιστωτικό κέντρο της πόλης.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από προηγούμενες εκτιμήσεις. «Είχαμε 525.000 εργαζόμενους το 2016. Η εκτίμησή μου είναι ότι χάσαμε λίγο λιγότερο από 40.000», τόνισε ο Μαϊνέλι, μιλώντας για το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου που περιλαμβάνει την Τράπεζα της Αγγλίας, διεθνείς τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Περισσότερο κερδισμένο φαίνεται να βγαίνει το Δουβλίνο, το οποίο προσέλκυσε 10.000 θέσεις εργασίας στον τομέα, ενώ ακολουθούν πόλεις όπως το Μιλάνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ.

Ο απολογισμός του Μαϊνέλι, ο οποίος πέρασε χρόνια χαρτογραφώντας την πορεία του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Βρετανίας προτού γίνει δήμαρχος και έχει επαφές με εκατοντάδες επιχειρήσεις του Σίτι, είναι πολύ υψηλότερος από τις 7.000 θέσεις εργασίας που υπολόγισαν οι σύμβουλοι της EY ότι θα έχουν φύγει από το Λονδίνο προς χώρες της ΕΕ μέχρι το 2022.

Ωστόσο το Σίτι του Λονδίνου αναπτύσσεται, μεταξύ άλλων και σε τομείς πέραν των χρηματοοικονομικών, με νέες θέσεις εργασίας που αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις του Brexit. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε σε 615.000, καθώς οι τομείς στην ασφάλιση και στην ανάλυση δεδομένων αναπτύσσονται.

Αν και ορισμένοι ήλπιζαν ότι το Brexit θα έδινε στο Λονδίνο την ελευθερία να μειώσει τη μετανάστευση, να αποτινάξει πολλούς κανονισμούς της ΕΕ και να ενισχύσει την οικονομία, η μετανάστευση αυξήθηκε, οι κανονισμοί αποδείχθηκαν δύσκολο να καμφθούν και η οικονομία επιβραδύνθηκε.

Χτίζοντας γέφυρες με την ΕΕ

Η Βρετανία βρίσκεται στη διαδικασία να ξαναχτίσει τις γέφυρες με την ΕΕ, εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και άλλων προβλημάτων.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Keir Starmer, προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη, που είχαν πληγεί από τα χρόνια των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ο Starmer θέλει να άρει ορισμένα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα με χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, αλλά έχει αποκλείσει την επιστροφή στην ενιαία αγορά.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας που βρισκόταν άλλοτε στην κορυφή της οικονομίας της Βρετανίας, είναι πλέον σε παρακμή. Η παραγωγή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 15% από τα τέλη του 2019, λίγο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ.

Συνολικά, η παραγωγή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 1% από τα τέλη του 2019, σε πλήρη αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου αυξήθηκε κατά 8%, και την Ιρλανδία που σημείωσε αύξηση 18%.

Οι βρετανικές εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν ξεπεραστεί από άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες, όπως η νομική ή η διαφήμιση.

Οι περισσότεροι Βρετανοί πιστεύουν ότι το Brexit έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά οι υποστηρικτές του λένε ότι η Βρετανία έχει μεγαλύτερη ελευθερία να ακολουθήσει τη δική της πορεία εκτός ΕΕ. Μάλιστα, υπογραμμίζουν την οικονομική ύφεση της Γερμανίας και την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία ως απόδειξη των αδυναμιών της ΕΕ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη 0,2% για τη βρετανική οικονομία τον Αύγουστο

Ο απροσδόκητος νικητής της αγοράς το 2024: Η «ξεχασμένη» βρετανική λίρα

Βρετανία: Υποβαθμίστηκε η ανάπτυξη – Πλήγμα για τον Keir Starmer

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News