BUSINESS & FINANCE

Win Medica: Κυκλοφορεί φάρμακο κατά του καπνίσματος και επενδύει 65 εκατ. ευρώ με στόχο τις εξαγωγές

Win Medica: Κυκλοφορεί φάρμακο κατά του καπνίσματος και επενδύει 65 εκατ. ευρώ με στόχο τις εξαγωγές

Στην ενίσχυσή της στην ελληνική αγορά μέσω ενός φαρμακευτικού μη συνταγογραφούμενου σκευάσματος που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και την έξοδό της στις διεθνείς αγορές, προχωρά η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Win Medica. Σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, η διοίκηση και στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν το νέο φάρμακο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με βάση τη δραστική ουσία κυτισινικλίνη. Παράλληλα έγινε και παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου που είναι σε εξέλιξη και αφορά σε 40 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Τρίπολή και 25 εκατ. ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Άνθιμος Χατζηγεωργιάδης, Product Manager της Win Medica και η κ. Γιώτα Κουφάκη, Ιατρική Διευθύντρια της εταιρείας  παρουσίασαν το φάρμακα για το κάπνισμα  που περιέχει τη δραστική ουσία κυτισινικλίνη, ένα φυτικό αλκαλοειδές με χημική δομή και δράση παρόμοια με της νικοτίνης. Το φάρμακο, ενδείκνυται για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη, σε καπνιστές που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα. Δρα εκλεκτικά στους νικοτινικούς υποδοχείς (α4β2) και ανταγωνίζεται τη νικοτίνη, την οποία σταδιακά την εκτοπίζει λόγω της ισχυρότερης δέσμευσης. Αυξάνει μέτρια τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που ανακουφίζει τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης, με διάρκεια θεραπείας τις 25 ημέρες. Το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί ο καθένα να το προμηθευτεί χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, με τη θεραπεία των 25 ημερών να στοιχίζει 60 ευρώ. 

Ο  κ. Δημήτριος Τρύφων, Πρόεδρο Δ.Σ.  λαμβάνοντας το λόγο επεσήμανε ότι: «Η Win Medica, από την ίδρυσή της το 2008, έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με κύκλο εργασιών 120 εκατ. ευρώ το 2023, είναι πλέον μια από τις πιο ισχυρές και ταχέως αναπτυσσόμενες στον κλάδο. Αυτό έχει επιτευχθεί παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός τομέας, με τις επιστροφές rebate και clawback να φτάνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Η εταιρεία, πέρα από την ισχυρή εμπορική της βάση, βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, με το νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη να αποτελεί το θεμέλιο της παραγωγικής μας στρατηγικής. Επικεντρωμένο στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και ανοίγει το παράθυρο για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτή η επένδυση ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στη Win Medica να περάσει από το εμπορικό σε ένα παραγωγικό μοντέλο».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε ότι η αναπτυξιακή πορεία της Win Medica συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς στην Ελλάδα μέσω της ανάδειξης της αξίας των προϊόντων της προς την Ιατρική Κοινότητα, το Κράτος και τους Έλληνες ασθενείς. «Η παραγωγικότητά μας αυξάνεται, καθώς επενδύουμε, αφενός στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ξεπερνώντας το 2024 τους 200 εργαζομένους, αφετέρου στο νέο υπερσύγχρονο κτίριό μας στο Μαρούσι,  με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, της οργάνωσης και των υπηρεσιών που παρέχουμε. Προς διαφύλαξη όλων των παραπάνω ενισχύουμε στοχευμένα το χαρτοφυλάκιό μας με νέα προϊόντα και συνεργασίες και επενδύουμε πάνω από 65 εκ. ευρώ στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και στο Εργοστάσιο στην Τρίπολη, στοχεύοντας πλέον και στις διεθνείς αγορές. Βασική μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Win Medica προς όφελος των ασθενών, της θεραπευτικής, της απασχόλησης και της εθνικής μας οικονομίας».

Επισημάνθηκε ακόμη ότι το νέο εργοστάσιο το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει το τέλος του 2025 θα προσφέρει σταδιακά 200 νέες θέσεις εργασίας και ότι θα κυκλοφορήσει τότε και το πρώτο φάρμακο προς εξαγωγή. Η παραγωγικής μονάδα αναμένεται δε να κυκλοφορήσει νέα σκευάσματα στην ελληνική αγορά το 2028.

Το 2024 η Win Medica αναμένεται να κλείσει με κύκλο εργασιών 120 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 17% σε σχέση με το 2023, με τις επιβαρύνσεις όμως λόγω rebate και clawback να μειώνουν το τζίρο κατά 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά η εταιρεία έχει επιβαρυνθεί με rebate και clawback κατά 170 εκατ. ευρώ το διάστημα 2017-2024.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News