BUSINESS & FINANCE

Yπουργείο Υγείας: Έκτακτη ενίσχυση για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Yπουργείο Υγείας: Έκτακτη ενίσχυση για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος των επιστροφών που φορτώνονται οι φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν το ΕΣΥ με νοσοκομειακά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Υπουργός στον πρωθυπουργό Αθανάσιος Κοντογεώργης αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής. Από την πλευρά της φαρμακευτικής αγοράς, στη συνάντηση παραβρέθηκαν μέλη των ΔΣ από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το Pharma Innovation Forum (PIF), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αλλά και το Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ελάφρυνση των επιβαρύνσεων: 

  • Με έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Οικονομικών ενισχύεται ο Προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο το 2023 κατά 20 εκατ. ευρώ
  • Με την αξιοποίηση του αποθεματικού, δηλαδή του περισσεύματος από τους κλειστούς προϋπολογισμούς ύψους 30-33 εκατ. ευρώ
  • Με τη μείωση της προστασίας για απαλλαγή από το συνολικό ή μεγάλο μέρος του clawback τα νοσοκομειακά σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ εξασφαλίζοντας επιπλέον ελάφρυνση στο clawback των εταιρειών που διακινούν ακριβότερα σκευάσματα. 

Με βάση τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναμένεται ελάφρυνση των συνολικών επιβαρύνσεων λόγω της υπέρβασης της νοσοκομειακής δαπάνης φάρμακα της τάξης των 65-70 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023, ώστε και το συνολικό clawback να υποχωρήσει για τις εταιρείες κάτω από το 83% που είχε διαμορφωθεί επί το πωλήσεων και να φτάσει στο περίπου 77-76%. 

Όπως είχαμε αναφέρει και πριν από μερικές μέρες, το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του πρώτου 6μηνου του 2023, για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, στα νοσοκομειακά σκευάσματα φθάνει το 83% του συνόλου των πωλήσεων. Μάλιστα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αγγίζουν το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.

Σχετικά με τα σκευάσματα κάτω 30 ευρώ, να διευκρινίσουμε ότι σε μία από τις διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης πριν μερικές μέρες στον Πρωθυπουργό, αλλάζει η κατανομή του clawback η οποία επηρεάζονταν από τα νοσοκομειακά φάρμακα που εξαιρούνται από την καταβολή μειωμένου ή μηδενικού clawback και έχουν τιμή 30 ευρώ.

 Συγκεκριμένα μέχρι 5 ευρώ το clawback θα εξακολουθήσει να είναι μηδενικό, ενώ από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ δεν θα πληρώνουν μέχρι το 20% της προκαλούμενης υπέρβασης αλλά 40%. Επίσης τα σκευάσματα από 15,01 ευρώ έως 30 ευρώ δεν επιστρέφουν σε κανονικό καθεστώς clawback αλλά αυξάνεται η επιβάρυνση στο 60% από 40% που ήταν μέχρι σήμερα.  Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2023 κι έτσι  στα σημειώματα για το δεύτερο μισό της προηγούμενης χρονιά θα υπάρχουν διορθώσεις και για το πρώτο εξάμηνο.     

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτικές: Προειδοποιούν τον πρωθυπουργό για αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά

ΕΟΠΥΥ: Στα 9,5 δισ. ευρώ οι προβλεπόμενες δαπάνες του οργανισμού για το 2024

Νοσοκομειακά φάρμακα: Κρίσιμες συναντήσεις για να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News