Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 14:26
BUSINESS & FINANCE

Θεοδωρικάκος: Διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την πραγματική οικονομία

Θεοδωρικάκος: Διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την πραγματική οικονομία

Στην αναγκαιότητα επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία και την ουσιαστική διασύνδεση με την πραγματική οικονομία, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην 163η συνεδρίαση της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισε, οι σχετικές επενδύσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

O κ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε τον πρώτο στη χώρα ολοκληρωμένο πιλοτικό σταθμό παραγωγής, αποθήκευσης, συμπίεσης και χρήσης πράσινου υδρογόνου για τη φόρτιση ελαφρών οχημάτων. Περιηγήθηκε, επίσης, στις πρότυπες εγκαταστάσεις της βιοτεχνολογικής εταιρίας Solmeyea, η οποία πρόσφατα κατάφερε να γίνει δεκτή στο EIC (European Innovation Council) Accelerator program.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από 800 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως. Άμεσα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για την έρευνα και καινοτομία. Όπως είπε:

⦁ Στην παρέμβαση Ι του “Ερευνώ – Καινοτομώ” υποβλήθηκαν 427 προτάσεις από 565 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 237,3 εκατ. ευρώ.

⦁ Στην παρέμβαση ΙΙ με θέμα «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» συνολικά υπέβαλαν συμμετοχή 2.402 διαφορετικές επιχειρήσεις, ενώ υποβλήθηκαν 1.938 προτάσεις με Δημόσια Δαπάνη 2.502.363.242,25 ευρώ και Προϋπολογισμό 2.834.002.309,57 ευρώ.

⦁ Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εποπτεύει έντεκα ερευνητικούς φορείς, εκ των οποίων οι εννέα είναι ερευνητικά κέντρα και οι δύο ερευνητικά ινστιτούτα, με το προσωπικό για το 2024 να φτάνει τους 1.900 εργαζόμενους. Έχει ακόμα υπό την εποπτεία της τρεις τεχνολογικούς φορείς, όπως επίσης το Elevate Greece και το ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ.

⦁ Μέχρι στιγμής – μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης – έχουν δοθεί 114 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των ερευνητικών κέντρων, αλλά και για την ενίσχυση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η έρευνα και η καινοτομία έχουν μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία, καθώς μέσα από τη σύνδεση με την πραγματική οικονομία μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.Αποτελούν κεντρικό πυλώνα και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα, μπορούν να διαφοροποιηθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Αυτό τις καθιστά πιο ανθεκτικές και επιτυχημένες στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News