Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 14:13
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Ποντάρει σε φάρμακο κατά της παχυσαρκίας για να τονώσει την οικονομία

Βρετανία: Ποντάρει σε φάρμακο κατά της παχυσαρκίας  για να τονώσει την οικονομία

Η Βρετανία θα μελετήσει κατά πόσον η χρήση του φαρμάκου απώλειας βάρους Mounjaro της Eli Lilly μπορεί να επαναφέρει τους ανθρώπους στην εργασία και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μακροχρόνιας ασθένειας που έχει καταστεί σημαντικό βαρίδι για την οικονομία.

Ο υπουργός Υγείας Wes Streeting προέβλεψε ότι η χρήση του φαρμάκου – ανταγωνιστή του Ozempic της Novo Nordisk – θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταμόρφωση της υγείας των Βρετανών του έθνους, αφού η Lilly ανακοίνωσε επένδυση 279 εκατ. λιρών (περίπου 335 εκατ. ευρώ) στη χώρα, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός Keir Starmer.

Η συμφωνία περιελάμβανε «μια σημαντική μελέτη σε πραγματικό κόσμο για την παχυσαρκία» σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τιρεζεπατίδης, που κυκλοφορεί στη Βρετανία ως Mounjaro.

«Τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτών των φαρμάκων θα μπορούσαν να είναι μνημειώδη στην προσέγγισή μας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», έγραψε ο Streeting  σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph.

Το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ θα συντονίσει τη μελέτη και θα συλλέξει δεδομένα σχετικά με «την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία και τις αλλαγές στην κατάσταση απασχόλησης των συμμετεχόντων και τις ημέρες ασθένειας από την εργασία».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας παρουσίασε ένα σχέδιο για τη χορήγηση του φαρμάκου σε σχεδόν 250.000 άτομα, στο πλαίσιο ενός τριετούς σχεδίου.

Ο Streeting δήλωσε ότι, ενώ το φάρμακο θα είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, έτσι ώστε η κρατική υπηρεσία υγείας, που ήδη δυσκολεύεται μετά από χρόνια κρίσεων, να μην υποστεί περαιτέρω πιέσεις.

«Μαζί με τα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτά τα νέα φάρμακα, πρέπει να παραμείνει η ευθύνη όλων μας να πάρουμε πιο σοβαρά τον υγιεινό τρόπο ζωής», δήλωσε ο Streeting.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Πώς οι εταιρείες τροφίμων «αγάπησαν» το Ozempic – Όχι πια υπαρξιακή απειλή

To Ozempic μπορεί να καθυστερεί τη γήρανση λένε τώρα οι επιστήμονες

Ανταγωνισμός στα φάρμακα απώλειας βάρους – Απειλείται το δίπολο των κολοσσών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News