BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Θα επιβάλλει το Δημόσιο πρόστιμο στον… εαυτό του;

Φορολογικές δηλώσεις: Θα επιβάλλει το Δημόσιο πρόστιμο στον… εαυτό του;

Ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με στόχο -αυτή τη φορά και με νομοθετική ρύθμιση- να ολοκληρώνεται η διαδικασία εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων (π.χ έως το τέλος Ιουλίου) και να μην φτάνουμε στο σημείο να εκπληρώνουμε τη βασικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς μέσα στον 15Αύγουστο.

Η επίτευξη του στόχου, προϋποθέτει συμμετοχή από όλες τις πλευρές. Για τους φορολογούμενους, θεσπίζεται ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο. Εκτός από τις διαδικασίες εξπρές στις επιστροφές φόρου που ενδιαφέρει τους εκατοντάδες χιλιάδες παραλαμβάνοντες πιστωτικό εκκαθαριστικό, τώρα έρχεται ένα πιο ισχυρό οικονομικό κίνητρο για όσους θέλουν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ. Το 3% θα γίνει 4% για όσους σπεύσουν να υποβάλλουν δηλώσεις μέσα στο 1ο δίμηνο από την έναρξη της διαδικασίας, δηλαδή το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Για να υλοποιηθεί όλο αυτό το πλάνο βέβαια, δεν αρκεί η θέληση των φορολογούμενων και των λογιστών τους. Θα πρέπει να δουλέψει στην εντέλεια ο μηχανισμός τροφοδότησης της ΑΑΔΕ με όλα τα δεδομένα εισοδημάτων, δανείων, τόκων και λοιπών στοιχείων που εμφανίζονται στις δηλώσεις αυτόματα.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες των λογιστών για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι εξαιτίας της καθυστερημένης ανάρτησης των δεδομένων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που καταβλήθηκε στους συνταξιούχους. Το ερώτημα είναι λοιπόν όχι μόνο αν θα προσαρμοστούν οι φορολογούμενοι αλλά και αν θα υπάρξουν κυρώσεις ουσιαστικές και για τους φορείς του Δημοσίου που δεν θα υπηρετήσουν τον κοινό στόχο.

Στο νέο φορολογικό πλαίσιο, θα ενσωματωθούν ποινές για όσους στέλνουν εκπρόθεσμα τις βεβαιώσεις αποδοχών. Το θέμα είναι αν θα εφαρμοστούν για όλους. 

Διαβάστε επίσης: 

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια»

Πώς από τα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού τα… 454 ευρώ επιστρέφουν στο κράτος

Φορολόγηση των φιλοδωρημάτων: Το σχέδιο για τα πουρμπουάρ με κάρτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News