BUSINESS & FINANCE

Attica Bank: Στην αύξηση κεφαλαίου μπαίνουν δύο μεγάλα ξένα funds

Attica Bank: Στην αύξηση κεφαλαίου μπαίνουν δύο μεγάλα ξένα funds

Δύο µεγάλα αµερικανικά επενδυτικά κεφάλαια αναµένεται να συµµετάσχουν στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, που πραγµατοποιείται από τις 21 έως τις 30 Οκτωβρίου µε στόχο την άντληση 672,2 εκατ. ευρώ. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» βάσει των οποίων η συµµετοχή τους φηµολογείται σε 30 εκατ. ευρώ και θα γίνει σε συνεργασία µε τη Thrivest Holdings, η οποία θα αποτελέσει τον βασικό µέτοχο της Attica Bank µετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και τη µεταφορά των warrants από το Ταµείο, µε ποσοστό που θα φτάσει το 62%.

Τα ονόµατα αναµένεται να γίνουν γνωστά σήµερα ή αύριο, αλλά σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για µακροπρόθεσµους επενδυτές και η συµµετοχή τους στην ΑΜΚ ερµηνεύεται ως έµπρακτη απόδειξη υποστήριξης του εγχειρήµατος δηµιουργίας του 5ου πόλου στο τραπεζικό σύστηµα στη βάση του επιχειρηµατικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενηµερωτικό δελτίο της ΑΜΚ και όπως προβλέπεται η αύξηση θα γίνει µε δικαιώµατα προτίµησης των υφιστάµενων µετόχων, οι οποίοι δικαιούνται να εγγραφούν για νέες κοινές µετοχές σε αναλογία 677,4 νέες για καθεµία υφιστάµενη κοινή µετοχή. Στο πλαίσιο της αύξησης θα εκδοθούν 359.469.360 νέες κοινές µετοχές µε τιµή διάθεσης 1,87 ευρώ ανά µετοχή για συνολικό ποσό έως 672,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, για κάθε µετοχή θα εκδοθεί ίδιος αριθµός (359.469.360) τίτλων κτήσης µετοχών (warrants), καθένας από τους οποίους θα παρέχει στον δικαιούχο το δικαίωµα απόκτησης 3,5 νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών της τράπεζας σε τιµή 0,05 ανά µετοχή. Οι τίτλοι θα προσφερθούν χωρίς αντάλλαγµα προς επενδυτές που θα εγγραφούν για τις νέες µετοχές στο πλαίσιο ΑΜΚ. Ως ηµεροµηνία αποκοπής του δικαιώµατος προτίµησης στην αύξηση ορίζεται η Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 και από την ηµεροµηνία αποκοπής οι υφιστάµενες µετοχές της Attica θα είναι διαπραγµατεύσιµες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωµα συµµετοχής στην AMK.

Ως ηµεροµηνία καταγραφής δικαιούχων (record date) έχει οριστεί η 17η Οκτωβρίου 2024. Η ηµεροµηνία έναρξης της περιόδου διαπραγµάτευσης και άσκησης των δικαιωµάτων προτίµησης είναι η 21η Οκτωβρίου, ως ηµεροµηνία λήξης της περιόδου διαπραγµάτευσης των δικαιωµάτων προτίµησης έχει οριστεί η 30ή Οκτωβρίου και ως ηµεροµηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωµάτων προτίµησης η 4η Νοεµβρίου 2024. Λόγω της προσωρινής παύσης διαπραγµάτευσης της µετοχής µεταξύ 16 και 18 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο του reverse split στις υφιστάµενες µετοχές της τράπεζας, οι µεταφορές των µετοχών θα µπορούν να πραγµατοποιη-θούν µε ηµεροµηνία διακανονισµού συναλλαγών µεταφοράς έως τις 17 Οκτωβρίου.

Οπως προκύπτει από το ενηµερωτικό δελτίο της ΑΜΚ, το ΤΧΣ θα επενδύσει στην ΑΜΚ 459,3 εκατ. ευρώ ως εξής:

α) 448,3 εκατ. για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων κοινών µετοχών και

β) 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. νέων κοινών µετοχών που δεν έχουν καλυφθεί και αντιστοιχούν σε µέρος του αναλογικού ποσοστού του ΤΜΕ∆Ε. Το ποσοστό του, από 68,37% σήµερα, µετά την ΑΜΚ και την ενάσκηση των warrants θα µειωθεί στο 34,77%.

Η Thrivest θα επενδύσει στην ΑΜΚ 154,1 εκατ. ευρώ ως εξής:

α) 58,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 31,3 εκατ. νέων κοινών µετοχών που αντιστοιχούν στην αναλογική της συµµετοχή στην ΑΜΚ,

β) 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 1,8 εκατ. νέων κοινών µετοχών που δεν θα καλυφθούν από το ΤΜΕ∆Ε,

γ) 11,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 6 εκατ. νέων κοινών µετοχών που δεν θα καλυφθούν από το ΤΧΣ,

δ) 7,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 4,1 εκατ. νέων κοινών µετοχών που δεν καλύφθηκαν από άλλους µετόχους της Attica και

ε) 73,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έως και 39,1 εκατ. επιπλέον νέων κοινών µετοχών που θα παραµείνουν αδιάθετες.

Θα καταβάλει επίσης 39,2 εκατ. για την άσκηση των warrants που αντιστοιχούν στο ποσοστό της ΑΜΚ και άλλα 6,8 εκατ. ευρώ για τα warrants που αντιστοιχούν στα αδιάθετα. Το ποσοστό της Thrivest, από 8,71% σήµερα, µετά την ΑΜΚ θα διαµορφωθεί στο 22,89% και µετά την ενάσκηση των warrants στο 62,01%.

Ο E-ΕΦΚΑ θα συµµετάσχει στην ΑΜΚ µε 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 25,6 εκατ. νέων κοινών µετοχών και το ποσοστό του, από 7,13% σήµερα, θα µειωθεί στο 1,59% κατά την ενάσκηση των warrants. Tο ΤΜΕ∆Ε θα επενδύσει 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5,9 εκατ. νέων κοινών µετοχών και το ποσοστό του, από 3,78% σήµερα, θα µειωθεί στο 1,63% µετά την ΑΜΚ και την ενάσκηση των warrants. Ολες οι λοιπές αδιάθετες µετοχές θα κατανεµηθούν στη Thrivest.

Διαβάστε επίσης: 

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως για το ενημερωτικό για την ΑΜΚ της Attica Bank

Attica Bank – Παγκρήτια: O 5ος τραπεζικός πυλώνας ενισχύεται με 735 εκατ. – Η συμφωνία

Έκλεισε το deal Attica Bank-Παγκρήτια – Τα οφέλη από τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News