Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 22:44
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Πώληση θυγατρικής της Sanofi σε αμερικανικό fund – Αντιδράσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Γαλλία: Πώληση θυγατρικής της Sanofi σε αμερικανικό fund – Αντιδράσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής του που παράγει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στην αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων CD&R έναντι 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η προτεινόμενη εξαγορά έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενη στη Γαλλία, με πολιτικούς από όλο το ευρύ πολιτικό φάσμα να εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να απειλήσει τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή στη Γαλλία και να προσκρούσει στην προσπάθεια της Ευρώπης να διασφαλίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της για κρίσιμα φάρμακα.

Λίγες ώρες αφότου η Sanofi ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της, Opella, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επικεντρωθεί στα εμβόλια και τα καινοτόμα φάρμακα, η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι εάν η CD&R δεν διατηρήσει τη διοίκηση και την παραγωγή της εταιρείας στη Γαλλία, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της για τον έλεγχο των επενδύσεων και την άσκηση βέτο.

Στο παρελθόν, η γαλλική κυβέρνηση δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αυτές τις εξουσίες για να εμποδίσει εξαγορές που θεωρούσε επικίνδυνες, από σούπερ μάρκετ μέχρι προμηθευτές πυρηνικών. Μια ομάδα 62 κεντρώων και συντηρητικών βουλευτών έστειλε την Παρασκευή στον Armand επιστολή με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να παρέμβει.

«Η γαλλική κυβέρνηση θα κινητοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στη Γαλλία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο υπουργός Οικονομίας Antoine Armand και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Marc Ferracci.

Οι υπουργοί, ωστόσο, δήλωσαν ότι ο αγοραστής ήταν «σοβαρός». Υποσχέθηκαν ότι η όποια συμφωνία δεν θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή και την προμήθεια παρακεταμόλης και άλλων βασικών φαρμάκων στη Γαλλία.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, Γάλλοι βουλευτές έσπευσαν να κατακεραυνώσουν το ενδεχόμενο μιας εταιρικής εξαγοράς που θα έφερνε τα πανταχού παρόντα στη χώρα κίτρινα κουτιά με το Doliprane, την εμπορική ονομασία της παρακεταμόλης της Sanofi, σε αμερικανικά χέρια – ιδίως δεδομένων των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει η εταιρεία σε κρατικές ενισχύσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εγκαινίασε τον περασμένο μήνα ένα νέο εργοστάσιο εμβολίων της Sanofi, το οποίο, όπως είπε, επωφελήθηκε από 240 εκατομμύρια ευρώ γαλλικής κρατικής βοήθειας.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Jordan Bardella, δήλωσε ότι θα ήταν «ακατανόητο για το κράτος να αφήσει να συμβεί αυτό». Ο αριστερός βουλευτής Eric Coquerel, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο να εγκαταλείψουμε την κυριαρχία μας επί της παραγωγής αυτού του είδους των φαρμάκων» και τόνισε ότι η Sanofi « γέμισε με δημόσιο χρήμα».

Οι βουλευτές από το κεντρώο στρατόπεδο του Macron καυτηρίασαν επίσης την πιθανή συμφωνία.

Η Γαλλία έχει παράσχει τα τελευταία χρόνια γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε φαρμακοβιομηχανίες σε μια προσπάθεια επανατοποθέτησης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, ιδίως της παρακεταμόλης, μετά τις κρίσιμες ελλείψεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού λόγω της παγκόσμιας εξάρτησης από προμηθευτές του εξωτερικού. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται έναν νόμο για τα κρίσιμα φάρμακα με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από άλλες χώρες όσον αφορά τα φάρμακα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News