Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 18:27
BUSINESS & FINANCE

Ευρ. Ταμείο Επενδύσεων και InvestEU στηρίζουν έως και 3.500 σπουδαστές σε Κεντρική και Ανατ. Ευρώπη

Το πρόγραμμα InvestEU κινητοποιεί ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους για την παροχή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στην ΕΕ, με σκοπό τη στήριξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ

Ευρ. Ταμείο Επενδύσεων και InvestEU στηρίζουν έως και 3.500 σπουδαστές σε Κεντρική και Ανατ. Ευρώπη

Η φοιτητική στέγαση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να επεκταθεί μετά από δέσμευση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) υπέρ μιας πρωτοβουλίας την οποία διαχειρίζεται η λιθουανική επενδυτική εταιρεία 1 Asset Management. Η συνεισφορά του ΕΤΕ, με την υποστήριξη του προγράμματος InvestEU, στηρίζει το Ταμείο Φοιτητικής Στέγασης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αυξάνει τις συνολικές δεσμεύσεις σε 112 εκατ. ευρώ με την προσθήκη νέων επενδυτών στο ταμείο. Καθιστά το Ταμείο Φοιτητικής Στέγασης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το πρώτο στο χαρτοφυλάκιο του ΕΤΕ που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις κοινωνικές υποδομές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το Ταμείο Φοιτητικής Στέγασης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την κατασκευή κατοικιών για έως και 3.500 σπουδαστές στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τουλάχιστον επτά κτιρίων σε μεγάλες ακαδημαϊκές πόλεις κατά την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω αυτή την επένδυση του ΕΤΕ που υποστηρίζεται από το InvestEU, η οποία θα έχει απτό αντίκτυπο στις κοινωνικές υποδομές, καθώς θα παρέχει στέγαση στους σπουδαστές και θα ανταποκριθεί στην πιεστική ζήτηση για σύγχρονους χώρους διαβίωσης σε μεγάλες ακαδημαϊκές πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η επένδυση στη νεολαία έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία μας, τονώνοντας τη μακροπρόθεσμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την ποιότητα της δημιουργίας θέσεων εργασίας». 

Το πρόγραμμα InvestEU κινητοποιεί ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους για την παροχή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης στην ΕΕ, με σκοπό τη στήριξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το ταμείο InvestEU υλοποιείται μέσω χρηματοδοτικών εταίρων οι οποίοι θα επενδύσουν σε έργα που χρησιμοποιούν την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και, ως εκ τούτου, θα κινητοποιήσουν τουλάχιστον 372 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News