Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 14:59
BUSINESS & FINANCE

Οι αυξήσεις φόρων διώχνουν τους πλουσίους της Γαλλίας – Κάνουν σχέδια εξόδου

Οι αυξήσεις φόρων διώχνουν τους πλουσίους της Γαλλίας  – Κάνουν σχέδια εξόδου

Το σχέδιο του Γάλλου πρωθυπουργού Michel Barnier να αυξήσει τους φόρους για τους εύπορους πολίτες εκτιμάται ότι θα σπρώξει κάποιους από αυτούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή, άλλοι που σκόπευαν να μετακομίσουν εκεί εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους, λένε φορολογικοί σύμβουλοι που δουλεύουν με πλούσιους πελάτες.

Ο προϋπολογισμός για το 2025, τον οποίο παρουσίασε την Πέμπτη ο Barnier, περιλαμβάνει έναν κατώτατο φορολογικό συντελεστή  20% για όσους κερδίζουν πάνω από 250.000 ευρώ ετησίως ή για ζευγάρια που δηλώνουν από 500.000 ευρώ και πάνω.

Το μέτρο στοχεύει να αντισταθμίσει φοραπαλλαγές από τις οποίες μπορεί να ωφελούνται τα άτομα αυτά, σημειώνει το Bloomberg. Πρόκειται να διαρκέσει για τρία χρόνια και να επηρεάσει 65.000 νοικοκυριά, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η πρόταση θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην βαθιά διχασμένη εθνοσυνέλευση, όπου η κυβέρνηση μειοψηφίας του Barnier θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί.

«Οι πλούσιοι στιγματίζονται όλο και πιο πολύ στη Γαλλία», λέει στο Bloomberg η Xenia Legendre, ειδική σε θέματα φορολογίας στη δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells, που όπως σημειώνει, λαμβάνει σχετικές ερωτήσεις από πελάτες της. «Κάποιοι άνθρωποι τελικά θα φύγουν. Έχουν κουραστεί με την ανασφάλεια και την αστάθεια, απλά θα φύγουν».

Η στροφή της Γαλλίας προς την αύξηση των φόρων για τους πλουσίους είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ρητορικής μηνών, η οποία ξεκίνησε με τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, όταν η αντιπολίτευση στράφηκε κατά των δημοσιονομικών πολιτικών του προέδρου Emmanuel Macron. Εκείνος αντικατέστησε τον φόρο πλούτου με έναν φόρο στα ακριβά ακίνητα και επέβαλε έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή στα κεφαλαιουχικά κέρδη, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, όπως τραπεζίτες οι οποίοι στρέφονταν από το Λονδίνο στο Παρίσι, μετά το Brexit. Με τις κινήσεις αυτές, ο Macron κέρδισε τα εύσημα από την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και την ταμπέλα του «προέδρου των πλουσίων» από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μια κυβερνητική έκθεση κατέληξε ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών του Macron είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, όμως υπολογίζεται ότι η αναμόρφωση του φόρου πλούτου κόστισε στο κράτος περίπου 4,5 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα το 2022. Πάντως, τα μέτρα αυτά φαίνεται ότι περιόρισαν την έξοδο των πλουσίων προς άλλες χώρες, αφότου εφαρμόστηκαν.

Τώρα, ο Barnier ανεβάζει τους φόρους για τους εύπορους, στην προσπάθειά του να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, την ώρα που και η κυβέρνηση των Εργατικών του Keir Starmer  στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει  μια αντίστοιχη στρατηγική.

Ο Barnier έχει πει ότι η φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων πολυεθνικών είναι ένας τρόπος να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνση των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης.

Η Γαλλία φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου, όπως εκείνη του Bernard Arnault, ιδρυτή του κολοσσού της πολυτέλειας LVMH και τέταρτου πλουσιότερου στον κόσμο, αλλά και της Francoise Bettencourt Meyers, κληρονόμου της L’Oreal. Είναι, επίσης, η πατρίδα μερικών εκ των πλουσιότερων οικογενειών του πλανήτη, όπως η δυναστεία πίσω από τον οίκο Hermes, οι Wertheimer της Chanel και η οικογένεια Dassault της ομώνυμης αμυντικής εταιρείας.

«Ίσως να φτάνουμε στο σημείο καμπής με αυτόν τον προϋπολογισμό», λέει στο Bloomberg η Evelyne Brugere, αντιπρόεδρος του Association Francaise du Family Office, τα μέλη του οποίου βοηθούν στη διαχείριση των περιουσιών των πλουσίων. «Κανείς δεν θέλει να τον βομβαρδίζουν με φόρους. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έναν δεσμό με τη Γαλλία, αλλά έρχεται μία στιγμή όπου θα φύγουν».

Πραγματικά, αρκετοί εύποροι Γάλλοι άρχισαν να εξετάζουν σχέδια εξόδου από τη χώρα κατά την προεκλογική περίοδο, λόγω των υποσχέσεων του Νέου Λαϊκού Μετώπου για σημαντικές αυξήσεις φόρων. Τώρα, εκτιμάται ότι τηρούν μία στάση «βλέποντας και κάνοντας».

Μία γαλλική οικογένεια που θα νιώσει τις επιπτώσεις των μέτρων είναι η εφοπλιστική δυναστεία Saade. Η εταιρεία τους, η CMA CGM SA, είναι η τρίτη  μεγαλύτερη στα κοντέινερ στον κόσμο και αναμένεται να επιβαρυνθεί με 500 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2025 και 300 εκατ. ευρώ επιπλέον το 2026. Οι Saade έχουν περιουσία 34 δισ. δολαρίων.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, Xavier Niel, χαρακτήρισε το γαλλικό κράτος «αναποτελεσματικό» και είπε ότι η σχετική δημοσιονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών απέτρεψε τους πλουσίους από το να φύγουν από τη Γαλλία. Παρά τις αυξήσεις φόρων, δηλώνει:  «Θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγει, αγαπώ αυτή τη χώρα».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η (ανεπαρκής) λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης: Φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και πλουσίων

Στα πλάνα κροίσων της Βρετανίας η Ελλάδα – Αφήνουν το City

Η «μεγάλη έξοδος» των εκατομμυριούχων – Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης του πλούτου στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News