Business & Finance Πέμπτη 10/10/2024, 14:51
BUSINESS & FINANCE

Ikea: Πτώση εσόδων λόγω μείωσης τιμών – Έχει όμως τη στρατηγική της

Ikea: Πτώση εσόδων λόγω μείωσης τιμών – Έχει όμως τη στρατηγική της

Πλήγμα στην αξία των πωλήσεών της δέχθηκε το 2024 η Ikea, εξαιτίας της μείωσης των τιμών που έκανε η σουηδική εταιρεία, προκειμένου να παραμείνει προσιτή στους πελάτες της. 

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της σουηδικής εταιρείας, προσαρμοσμένες σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, ήταν μειωμένες κατά 4% στα 45,1 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο έτος είχε καταγραφεί ρεκόρ πωλήσεων, επειδή η Ikea είχε αυξήσει τις τιμές, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη. 

Παρότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά το έτος μέχρι τον Αύγουστο, η Ikea δήλωσε ότι η κίνηση να μειώσει τις τιμές των πιο δημοφιλών προϊόντων της είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο μερίδιο αγοράς, περισσότερες επισκέψεις σε καταστήματα και αύξηση της επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο. 

«Όταν μειώνουμε τις τιμές, το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργεί», δήλωσε ο Jon Abrahamsson Ring, διευθύνων σύμβουλος της Inter Ikea Group, που λειτουργεί καταστήματα franchise της μάρκας παγκοσμίως. «Όταν αυξάνουμε τις τιμές υπάρχει κίνδυνος για το επιχειρηματικό μοντέλο», πρόσθεσε. Μιλώντας στο Bloomberg από ένα κατάστημα Ikea στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, επισήμανε ότι οι όγκοι πωλήσεων έχουν επίσης αυξηθεί. 

Η εταιρεία, η οποία παραδοσιακά δεν είναι συνυφασμένη με το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει επενδύσει για να βελτιώσει τη διαδικτυακή  της παρουσία. Οι διαδικτυακές πωλήσεις αντιπροσώπευαν το 26% των συνολικών πωλήσεων της Ikea το 2024, από 5% το 2019, γεγονός που ο Abrahamsson Ring απέδωσε στις περισσότερες τοποθεσίες παραλαβής. Ανοιξε δε τρία καταστήματα πλήρους μεγέθους, 8 μικρότερα καταστήματα και 44 νέες εξειδικευμένες τοποθεσίες παραλαβής κατά τη διάρκεια του έτους. 

Η Ikea, η οποία δραστηριοποιείται σε 63 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 200.000 εργαζομένους, αύξησε τις τιμές το 2022, ενώ μείωσε τις τιμές κατά περίπου 10% το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ο Abrahamsson Ring επισήμανε ότι η εταιρεία ελπίζει να είναι σε θέση να συνεχίσει να μειώνει το κόστος και στο μέλλον. «Η Ikea πρέπει πάντα να μειώνει τις τιμές κάθε χρόνο κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε και τόνισε: «Αυτό ήταν το μοντέλο για την ανάπτυξή μας».

Οι εκτιμήσεις της Ikea ενόψει της νέας χρονιάς, είναι ότι οι καταναλωτές θα ξοδέψουν για τη βελτίωση των υπνοδωματίων τους και την αναβάθμιση της αποθήκευσης των ενδυμάτων τους. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να αποκλιμακωθούν περαιτέρω το 2026 και οι κατασκευές κατοικιών να αυξηθούν, η εταιρεία ετοιμάζεται να προωθήσει τις πωλήσεις κουζινών, δήλωσε ο Abrahamsson Ring. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fourlis: Αύξηση 62,3% στα EBITDA το α’ εξάμηνο

Η ΙΚΕΑ «χτυπάει» το eBay: Λανσάρει marketplace για μεταχειρισμένα έπιπλα

Τα κεφτεδάκια που η Σουηδία «έκλεψε» από τους Τούρκους και πώς… έσωσαν τα IKEA

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News