Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Πρακτικά Fed: Δεν συμφώνησαν όλοι στην επιτοκιακή μείωση των 50 μβ

Πρακτικά Fed: Δεν συμφώνησαν όλοι στην επιτοκιακή μείωση των 50 μβ

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, δέχθηκε κάποιες πιέσεις για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι προτίμησαν μια μικρότερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. 

Παρότι η διοικητής Μισέλ Μπόουμαν κατέθεσε τη μοναδική αντίθετη ψήφο κατά της κίνησης για μείωση των 50 μονάδων βάσης, τα πρακτικά αποκάλυψαν μια βαθύτερη διαίρεση μεταξύ των αξιωματούχων από ό,τι υπονοείται από την σχεδόν ομόφωνη απόφαση. Υποδηλώνει ότι ο Πάουελ οδήγησε την επιτροπή σε μια μεγαλύτερη κίνηση.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο διατήρησης του κόστους δανεισμού σε υψηλό δύο δεκαετιών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είδαν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές πληθωρισμού μειώθηκαν ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση θεωρήθηκαν αυξημένοι.

Οι επόμενες κινήσεις

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση έδειξαν μια σειρά απόψεων σχετικά με το πόσο η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους. Επτά αξιωματούχοι προτίμησαν 75 μονάδες βάσης το 2024, ενώ δύο προτίμησαν μόλις 50 μονάδες βάσης. Δέκα έκαναν λόγο για μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα ή περισσότερες μειώσεις. Μετά την υπερμεγέθη μείωση του Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές αναμένουν κίνηση σε καθεμία από τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της Fed φέτος, σύμφωνα με τις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης.

Ο Πάουελ έχει δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2% της Fed, αλλά είναι αποφασισμένος να αποφύγει εκτροχιασμό της οικονομίας στην πορεία. Στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση, ο Πάουελ χαρακτήρισε την κίνηση ως θωράκιση από περαιτέρω επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση έδειξαν πιο ισχυρές προσλήψεις και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1%. Τα άκρως θετικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας Σεπτεμβρίου, έδειξε ότι δημιουργήθηκαν 254.000 θέσεις εργασίας, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Μάρτιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS