Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 22:02
BUSINESS & FINANCE

Η startup Writer εγκαινιάζει νέο μοντέλο ΤΝ για να ανταγωνιστεί την OpenAI

Η Writer συγκεντρώνει έως και 200 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η startup Writer εγκαινιάζει νέο μοντέλο ΤΝ για να ανταγωνιστεί την OpenAI

Η νεοσύστατη επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Writer με έδρα το Σαν Φρανσίσκο παρουσίασε την Τετάρτη ένα μεγάλο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί τις επιχειρηματικές προσφορές των OpenAI, Anthropic και άλλων. Αλλά, σε αντίθεση με ορισμένους από αυτούς τους ανταγωνιστές, δεν χρειάζεται να δαπανήσει τόσα πολλά για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη της.

Η εταιρεία δήλωσε στο CNBC ότι ξόδεψε περίπου 700.000 δολάρια για να εκπαιδεύσει το τελευταίο μοντέλο της, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων και των GPU, σε σύγκριση με τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν οι ανταγωνιστικές νεοσύστατες επιχειρήσεις για να κατασκευάσουν τα δικά τους μοντέλα. Η στρατηγική της έχει τραβήξει την προσοχή των επενδυτών.

Η Writer συγκεντρώνει έως και 200 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση και μίλησε στο CNBC. Αυτό είναι σχεδόν τετραπλάσιο της αποτίμησης της εταιρείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία μειώνει το κόστος χρησιμοποιώντας συνθετικά δεδομένα ή δεδομένα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τις πληροφορίες του πραγματικού κόσμου που συνήθως τροφοδοτούνται στα μοντέλα χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητα και γίνονται όλο και πιο δημοφιλής μέθοδος εκπαίδευσης.

Μια μελέτη από ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης που αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις ανάπτυξης της AI, οι εταιρείες τεχνολογίας θα «εξαντλήσουν πλήρως» τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα εκπαίδευσης μεταξύ 2026 και 2032, γράφοντας ότι «τα δημόσια δεδομένα κειμένου που δημιουργούνται από τον άνθρωπο δεν μπορούν να διατηρήσουν την κλιμάκωση πέραν αυτής της δεκαετίας».

Η Amazon έχει χρησιμοποιήσει συνθετικά δεδομένα για την εκπαίδευση της Alexa, η Meta τα έχει χρησιμοποιήσει για να τελειοποιήσει τα μοντέλα της Llama και η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft τα ενσωματώνει στα μοντέλα της, σύμφωνα με τις περιγραφές θέσεων εργασίας που έχει αναρτήσει η εταιρεία. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι τα συνθετικά δεδομένα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς έχουν τη δυνατότητα να υποβαθμίσουν την απόδοση των μοντέλων και να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ο Waseem Alshikh, συνιδρυτής και CTO της Writer, δήλωσε στο CNBC ότι η Writer εργάζεται εδώ και χρόνια στον δικό της μηχανισμό συνθετικών δεδομένων.

«Υπάρχει κάποια σύγχυση στον κλάδο σχετικά με τον ορισμό των “συνθετικών» δεδομένων”, δήλωσε ο Alshikh. «Για να είμαστε σαφείς, δεν εκπαιδεύουμε τα μοντέλα μας σε ψεύτικα δεδομένα και δεν χρησιμοποιούμε ένα μοντέλο για να δημιουργήσουμε τυχαία δεδομένα… Παίρνουμε πραγματικά, τεκμηριωμένα δεδομένα και τα μετατρέπουμε σε συνθετικά δεδομένα που είναι ειδικά δομημένα με πιο σαφή και καθαρό τρόπο για την εκπαίδευση μοντέλων».

Η gen AI της εταιρείας επιτρέπει στους εταιρικούς πελάτες να χρησιμοποιούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της (LLM) για να παράγουν κείμενο που μοιάζει με άνθρωπο για οτιδήποτε, από αναρτήσεις στο LinkedIn μέχρι περιγραφές θέσεων εργασίας και δηλώσεις αποστολής, καθώς και για ανάλυση και σύνοψη δεδομένων. Η εταιρεία έχει περισσότερους από 250 εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Accenture, Uber, Salesforce, L’Oreal και Vanguard, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε τομείς όπως η τεχνική υποστήριξη, η πληροφορική, οι επιχειρησιακές λειτουργίες, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ.

Η αγορά της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα σε μια δεκαετία. Μέχρι σήμερα, το 2024, οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 26,8 δισ. δολάρια σε 498 συμφωνίες, σύμφωνα με την PitchBook, ενώ οι εταιρείες του τομέα συγκέντρωσαν 25,9 δισ. δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση άνω του 200% από το 2022.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News