Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Προειδοποίηση Dr Doom: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού από μία νίκη Τραμπ

Προειδοποίηση Dr Doom: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού από μία νίκη Τραμπ

Ο Nουριέλ Ρουμπινί, ο οικονομολόγος γνωστός ως «Dr. Doom» για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, απευθύνει νέα προειδοποίηση: η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο αυξάνει τον κίνδυνο ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ.

«Ο συνδυασμός εμπορικής, νομισματικής, δημοσιονομικής, μεταναστευτικής και εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ ενέχει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους στασιμοπληθωριστικών επιπτώσεων από ό,τι εάν εκλεγεί η Καμάλα Χάρις», δήλωσε ο Ρουμπινί στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Γκρίνουιτς στο Κονέκτικατ την Τετάρτη. Κατά την άποψή του, τα σχέδια πολιτικής του Τραμπ – συμπεριλαμβανομένης της επιβολής υψηλότερων δασμών, της υποτίμησης του δολαρίου και της υιοθέτησης σκληρής στάσης για την παράνομη μετανάστευση – απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομία και ταυτόχρονα να τονώσουν τον πληθωρισμό.

Ο Ρουμπινί επισημαίνει επίσης τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ως πιθανό καταλύτη. Περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στις τιμές, είπε.

Στο εσωτερικό, οι σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές τακτικές του Τραμπ, όπως η δέσμευση να κάνει μαζικές απελάσεις, αποτελούν έναν άλλο κίνδυνο, δεδομένης της οικονομικής ώθησης που παρέχουν οι μετανάστες, είπε ο Ρουμπινί. 

Για την αντιστάθμιση αυτών των κινδύνων, ο οικονομολόγος συνιστά στους επενδυτές να κατέχουν χρυσό, ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας και τίτλους του Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό. 

Σίγουρα, δεν έχουν επαληθευτεί όλες οι προηγούμενες προβλέψεις του Ρουμπίνι. Το 2022 έκανε μια παρόμοια πρόβλεψη για μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους που μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί.

Αναφερόμενος στην τεχνολογία, θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον κόσμο ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί.

Ο οικονομολόγος προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας των ΗΠΑ πάνω από το 3% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της αισιοδοξίας έχει ήδη προεξοφληθεί στις μετοχές, σημείωσε. 

«Η επένδυση σε πράγματα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια καλή επένδυση μακροπρόθεσμα, αλλά θα υπάρξει σημαντική αστάθεια λόγω του τι θα μπορούσε να συμβεί στον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την οικονομία», είπε. «Η τεχνολογία είναι ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News