Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Lloyd’s: Πλήγμα 14,5 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από γεωπολιτικό συμβάν

Lloyd’s: Πλήγμα 14,5 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από γεωπολιτικό συμβάν

Ζημίες ύψους 14,5 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να υποστεί η παγκόσμια οικονομία σε ορίζοντα πενταετίας από μία υποθετική γεωπολιτική σύγκρουση, η οποία θα έπληττε τις αλυσίδες τροφοδοσίας, προειδοποίησε η εταιρεία ασφαλειών Lloyd’s του Λονδίνου. 

Ο οικονομικός αντίκτυπος θα μπορούσε να προέλθει από σοβαρές ζημίες σε υποδομές στην περιοχή της σύγκρουσης, καθώς και από την πιθανότητα διαταραχών και διακοπής της ναυσιπλοοίας σε βασικές θαλάσσιες οδούς, σύμφωνα με τους Lloyd’s. 

Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα σε θαλάσσιους δρόμους της Μαύρης Θάλασσας και της Ερυθράς Θάλασσας. 

«Με περισσότερες από το 80% των παγκόσμιων εισαγωγών και εξαγωγών, δηλ. αγαθά αξίας 11 δισ. τόνων, να βρίσκονται στη θάλασσα ανά πάσα στιγμή, το κλείσιμο μεγάλων εμπορικών δρόμων εξαιτίας γεωπολιτικών διενέξεων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, η οποία χρειάζεται τις βασικές πρώτες ύλες για να μπορέσει να παραμείνει ανθεκτική και λειτουργική», σημειώνει ο ασφαλιστικός όμιλος. 

Η πιθανότητας τέτοιου είδους γεωπολιτικής σύγκρουσης αποτελεί συστημικό κίνδυνο – παρότι είναι χαμηλή έχει μεγάλο αντίκτυπο. 

Οι Lloyd’s υπογραμμίζουν ότι αναζήτησαν και άλλους πιθανούς συστημικούς κινδύνους σε συνεργασία με το Cambridge Centre for Risk Studies, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News