Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 12:05
BUSINESS & FINANCE

Εισαγγελείς ΗΠΑ: Μηνύσεις στο TikTok για επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών

Εισαγγελείς ΗΠΑ: Μηνύσεις στο TikTok για επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών

Διακομματική ομάδα γενικών εισαγγελέων στις ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγές κατά του TikTok, κατηγορώντας την εταιρεία ότι εξαπατά τους χρήστες, με τον ισχυρισμό ότι η εφαρμογή της είναι ασφαλής για τα παιδιά παρά τα εθιστικά χαρακτηριστικά της αλλά και μέσω του μη αδειοδοτημένου εικονικού συστήματος μεταφοράς χρημάτων «Coins».

Περισσότεροι από τους μισούς νέους μεταξύ 13 και 17 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Παγκοσμίως, το TikTok έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες.

Την αγωγή καταθέτουν 13 πολιτείες, η Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, το Ιλινόις, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, η Μασαχουσέτη, η Μισισίπη, το Νιου Τζέρσεϊ, η Βόρεια Καρολίνα, το Όρεγκον, η Νότια Καρολίνα και το Βερμόντ.

«Η μήνυσή μας επιδιώκει να καταστήσει την TikTok υπεύθυνη για τη ζημιά που προκάλεσε στα παιδιά της Ουάσινγκτον», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Περιφέρειας της Κολούμπια, Μπράιαν Σβαλμπ.

Η αγωγή αναφέρεται σε σειρά από σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική παιδιών και εφήβων από τη χρήση του TikTok, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της απώλειας ύπνου και της δυσμορφίας του σώματος.

Μάλιστα ο Σβαλμπ χαρακτήρισε την εφαρμογή «ψηφιακή νικοτίνη» και δήλωσε ότι η TikTok «προσπαθεί σκόπιμα να εθίσει τους νέους στην πλατφόρμα της», προκαλώντας τεράστια ζημιά σε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι το Tik Tok παραβιάζει τους νόμους της Ουάσινγκτον για την προστασία των καταναλωτών. «Ενώ αυτό μπορεί να είναι καλό για τις επιχειρήσεις, έχει επικίνδυνες συνέπειες για τα παιδιά», τόνισε.

Με πύρινο λόγο ο γενικός εισαγγελέας της Κολούμπια καταγγέλλει: «η ανεξέλεγκτη και παράνομη εικονική οικονομία του TikTok επιτρέπει στις πιο σκοτεινές και διεφθαρμένες πτυχές της κοινωνίας να λυμαίνονται τα ευάλωτα θύματα».

Κατηγορεί την εταιρεία ότι γνωρίζει τι συμβαίνει αλλά το αγνοεί, επομένως η αγωγή εναντίον της επιδιώκει να βάλει τέλος «στην παράνομη, παραπλανητική και ληστρική συμπεριφορά της», όπως τη χαρακτηρίζει.

Επικίνδυνα χαρακτηριστικά

Η καταγγελία αναφέρει επίσης ότι το 2019, η εταιρεία εισήγαγε «δύο νέα επικίνδυνα χαρακτηριστικά»: τη λειτουργία ζωντανής ροής που ονομάζεται TikTok LIVE και ένα σύστημα εικονικού νομίσματος που ονομάζεται TikTok «Coins», χωρίς αδειοδότηση, όπως επισημαίνεται.

«Οι χρήστες αγοράζουν νομίσματα για να στέλνουν εικονικά «Δώρα» κατά τη διάρκεια των LIVE, τα οποία οι streamers μπορούν να εξαργυρώσουν με πραγματικά χρήματα. Η TikTok δίνει κίνητρο στους χρήστες να κάνουν LIVE υποσχόμενη αυτές τις χρηματικές ανταμοιβές «όσο πιο δημοφιλές γίνεται το περιεχόμενο [τους]», σημειώνεται στην αγωγή. Επίσης αναφέρεται ότι η TikTok «κερδίζει σημαντικά έσοδα» από τα Coins, χρεώνοντας προμήθειες έως και 50% σε κάθε συναλλαγή.

Η καταγγελία ισχυρίζεται επίσης ότι ο σχεδιασμός του LIVE, συμπεριλαμβανομένων των Coins και Gifts, «επιτρέπει άλλες σοβαρές βλάβες σε ανηλίκους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Η αγωγή ζητά να απαγορευτεί μόνιμα στην TikTok να παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών και να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση στους χρήστες, μαζί με αστικές κυρώσεις.

Τι ισχυρίζεται η TikTok

Εκπρόσωπος της TikTok, αντιτίθεται στις κατηγορίες δηλώνοντας: «Διαφωνούμε έντονα με αυτούς τους ισχυρισμούς, πολλοί από τους οποίους πιστεύουμε ότι είναι ανακριβείς και παραπλανητικοί».

«Είμαστε περήφανοι και παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στο έργο που έχουμε κάνει για την προστασία των εφήβων και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να βελτιώνουμε το προϊόν μας», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον κατηγορεί τους Γενικούς Εισαγγελείς ότι εδώ και δύο χρόνια δεν συνεργάζονται για εποικοδομητικές λύσεις σε προκλήσεις του κλάδου.

Οι αγωγές των Γενικών Εισαγγελέων των Ηνωμένων Πολιτειών, έρχονται σε μια νομικά βεβαρημένη στιγμή για την εταιρεία, η οποία ανήκει στην ByteDance με έδρα την Κίνα.

Τον Σεπτέμβριο, οι δικηγόροι της TikTok υποστήριξαν σε ομοσπονδιακό εφετείο ότι ο νέος νόμος, ο οποίος θα απαγόρευε την εφαρμογή από τις 19 Ιανουαρίου, εκτός εάν η ByteDance βρει έναν μη αγοραστή εκτός Κίνας για την εταιρεία, ήταν αντισυνταγματικός, επειδή παραβιάζει τα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας των χρηστών της TikTok.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία τον Απρίλιο, αφού μέλη του Κογκρέσου και άλλοι υποστήριξαν ότι η εφαρμογή αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκαν ότι ο τύπος των δεδομένων που συλλέγει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο από τους αντιπάλους των ΗΠΑ στο Πεκίνο, αν οι δύο χώρες έρχονταν ποτέ σε πόλεμο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Οι αρχές στις ΗΠΑ κατηγορούν κολοσσούς των social media για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

ΗΠΑ: Αυξάνεται ο ενήλικος πληθυσμός που επιλεγεί το TikTok ως πηγή ειδήσεων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News