BUSINESS & FINANCE

Θέρμανση: H αμφίρροπη μάχη της… κιλοβατώρας στη φετινή χειμερινή σεζόν

Θέρμανση: H αμφίρροπη μάχη της… κιλοβατώρας στη φετινή χειμερινή σεζόν

Οι αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έφεραν αύξηση άνω των 11 δολαρίων στη διεθνή τιμή του πετρελαίου λίγα 24ωρα πριν ανοίξει επίσημα η χειμερινή περίοδος. Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, οι καταναλωτές είχαν αυξημένες πιθανότητες να γεμίσουν τις δεξαμενές του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή χαμηλότερη ακόμη και από τα 1,15 ευρώ το λίτρο. Μέρα με την ημέρα όμως, η εικόνα αυτή επιδεινώνεται.

H τιμή χονδρικής του πετρελαίου κίνησης έχει ήδη ανέβει στα 1.093 ευρώ ο τόνος ενώ προαναγγέλλονται νέες σημαντικές ανατιμήσεις για αύριο καθώς το μπρεντ «έπιασε» από χθες τα 80 δολάρια το βαρέλι. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 1.057 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι καταγράφεται ανατίμηση της τάξεως του 3,5% μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Τι σημαίνει αυτό όμως στην πράξη; Προς το παρόν, η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης εξακολουθεί να υπολογίζεται σε κάτω από 1,2 ευρώ το λίτρο και είναι περίπου 20 λεπτά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Πώς διαμορφώνονται λοιπόν οι ισορροπίες με την έναρξη της φετινής χειμερινής περιόδου; Αν δεν υπάρξει νέα άνοδος στην διεθνή τιμή του πετρελαίου και ξεκινήσει όντως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τα 1,2 ευρώ το λίτρο, τότε η ισοδύναμη τιμή σε κιλοβατώρα θα είναι περίπου 11 με 12 λεπτά.

Είναι μια σαφώς υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα περίπου 7,6 λεπτά που είναι το κόστος της κιλοβατώρας που παράγεται με καύση φυσικού αερίου αλλά και χαμηλότερη σε σχέση με τα 23 λεπτά που είναι η τελική τιμή λιανικής της κιλοβατώρας που παράγεται από ηλεκτρικό ρεύμα.

Ξεκινάμε λοιπόν την χειμερινή σεζόν με το φυσικό αέριο να είναι ξεκάθαρα φθηνότερο από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα να… συζητείται ως πηγή θέρμανσης μόνο αν η παραγωγή γίνεται από τις λιγότερο ενεργοβόρες αντλίες θερμότητας και όχι από τα απλά ηλεκτρικά σώματα τα οποία και φέτος θα είναι η πιο ακριβή πηγή θέρμανσης με μεγάλη διαφορά.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι έχει ανοίξει τόσο πολύ η ψαλίδα της τιμής ανάμεσα στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος επανεξετάζουν το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα. Το τελευταίο πρέπει να παραμείνει ελκυστικό για τα νοικοκυριά προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια εξηλεκτρισμού των κατοικιών ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων. 

Διαβάστε επίσης: 

Φθηνότερη η θέρμανση φέτος – Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή

Εντείνονται οι ανησυχίες για νέο ράλι τιμών στην ενέργεια λόγω Μέσης Ανατολής

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News