BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Έρχεται λιτότητα στους «μεγάλους» της Ευρωζώνης – Βαρίδι για την ανάπτυξη

Morgan Stanley: Έρχεται λιτότητα στους «μεγάλους» της Ευρωζώνης – Βαρίδι για την ανάπτυξη

Σχετικά αισιόδοξα θεωρεί η Morgan Stanley τα σχέδια της Γαλλίας και της Ιταλίας για τη μείωση των ελλειμμάτων, όμως θεωρεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και η συμμόρφωση με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες θα προχωρήσει, παρά την χαμηλή ανάπτυξη, που δυσκολεύει τη μείωση των χρεών. Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα αποτελέσουν «βαρίδι» για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

H Morgan Stanley αναγνωρίζει ότι μέχρι τώρα υπήρχε επιφυλακτικότητα ως προς την ικανότητα των κυβερνήσεων να μειώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη, καθώς η μείωση των χρεών κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες που σημειώθηκε το 2022 και το 2023 ήταν περισσότερο αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού και όχι των χαμηλότερων ελλειμμάτων.

Όμως, ο οίκος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., καθώς βασικός στόχος του νέου πλαισίου είναι η βιωσιμότητα των χρεών και οι χώρες έχουν περισσότερο χρόνο (έως 7 χρόνια) για να υλοποιήσουν την δημοσιονομική προσαρμογή τους.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στοχεύει να ρίξει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2029, από 6% το 2024. Η Morgan Stanley πιστεύει ότι αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο, καθώς οι δικές της εκτιμήσεις θέλουν τον στόχο για έλλειμμα 3% να επιτυγχάνεται ένα χρόνο αργότερα, το 2030. Αλλά εφόσον η γαλλική κυβέρνηση εφαρμόσει όσα εξήγγειλε, και με τη βεβαιότητα των σημαντικών αυξήσεων στους φόρους, το Παρίσι μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες και να φέρει το έλλειμμα στο 3% το 2029, σημειώνεται.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,3% του ΑΕΠ το 2025 και θα πέσει κάτω από το 3% το 2026. Και σε αυτή την περίπτωση, η Morgan Stanley θεωρεί τις εκτιμήσεις αυτές αισιόδοξες (οι δικές της προβλέψεις μιλούν για έλλειμμα στο 3,7% του  ΑΕΠ το 2025), αλλά βλέπει τις επίσημες ανακοινώσεις σαν μια ισχυρή ένδειξη ότι η  ιταλική κυβέρνηση παίρνει τη μείωση του ελλείμματος στα σοβαρά.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία δεν βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τα ελλείμματα δεν απέχουν πολύ από το 3% και η ισχυρή ανάπτυξη βοηθά. Η Morgan Stanley περιμένει ανάπτυξη 2,3% για το 2025  που θα φέρει μια μεγάλη μείωση του ποσοστού του χρέους ως προς το ΑΕΠ, παρότι το έλλειμμα θα είναι ακόμα υψηλό (λίγο πάνω από το 3%).

Έτσι, ο οίκος εκτιμά ότι μεγάλο μέρος της προσαρμογής θα έρθει από την πραγματική ανάπτυξη, η οποία θα μειώσει τους δείκτες του χρέους κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ισπανία και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην Γαλλία, αλλά μόνο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία.

Κατόπιν τούτων, η Morgan Stanley καταλήγει ότι κάποια δημοσιονομική προσαρμογή θα υπάρξει στην Ευρώπη, και ειδικά στις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Συνεπώς, η δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει βαρίδι για τις οικονομίες, πιέζοντας τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα είναι πιο σημαντικές στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου οι διαρθρωτικές προσαρμογές θα πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη», σημειώνουν οι αναλυτές.

Και ενώ εκτιμούν  ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα αντισταθμίσουν εν μέρει το δημοσιονομικό βάρος, εντούτοις για να τονώσουν την ανάπτυξη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα επιτόκια θα πρέπει να πέσουν ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν.

Καθώς οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον πληθωρισμό και κατά τη διάρκεια του 2025, η Morgan Stanley δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί πριν από το 2026.

Κατόπιν τούτων, η Morgan Stanley περιμένει ανάπτυξη 0,7% φέτος και 1% το 2025 στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις του οίκου για την Ελλάδα μιλούν για ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% το 2025, με τον πληθωρισμό στο 2,9% και 2,3% αντίστοιχα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 1% το 2025, με το χρέος να πέφτει στο 152,9% και 147,1% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: 

Η (ανεπαρκής) λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης: Φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και πλουσίων

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Ο προϋπολογισμός μας θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ

Capital Economics: Από το κακό στο χειρότερο η Γαλλία – Θα δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News