BUSINESS & FINANCE

Σημαντική η συνεισφορά του clawback σε Προϋπολογισμό και Μεσοπρόθεσμο

Σημαντική η συνεισφορά του clawback σε Προϋπολογισμό και Μεσοπρόθεσμο

Επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων αλλά και μείωση χρεών με μοχλό το clawback περιλαμβάνονται τόσο στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2025, όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 όπως κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα στο Μεσοπρόθεσμο επισημοποιείται η διάθεση της Κυβέρνησης να διατηρήσει και μετά το 2025 το μέτρο του συμψηφισμού των ποσών που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (clawback ) με επενδύσεις που υλοποιούν. Την ίδια στιγμή στον Προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης με συμψηφισμό επίσης ποσών από το clawback.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2025 για τις Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους:  «Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, κατά τους πρώτους μήνες του 2024 παρουσίασαν αυξητική τάση και κατά τους επόμενους μήνες σταδιακή αποκλιμάκωση, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο 2024 να διαμορφώνονται στο ύψος των 2.587 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα και ιστορικά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους. Οι ανωτέρω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1.116 εκατ. ευρώ, που ακόμα δεν έχουν συμψηφιστεί. Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εξαιρουμένων των ανωτέρω υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 1.471 εκατ. ευρώ».

Μάλιστα διευκρινίζεται ότι:

  • Όσον αφορά στους ΟΚΑ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Ιούλιο 2024 διαμορφώνεται στο ποσό των 619 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 229 εκατ. ευρώ αφορά σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), κατόπιν της επιτάχυνσης εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, η οποία συμπαρασύρει τον ρυθμό εκκαθάρισης των εφάπαξ παροχών. Στο ανωτέρω ποσό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων συμπεριλαμβάνεται ποσό ανείσπρακτου clawback και rebate, ύψους 166 εκατ. ευρώ.
  • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate ύψους 950 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται στο ποσό των 1.182 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο 2024 και ως εκ τούτου, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 232 εκατ. ευρώ.

Προσχέδιο προϋπολογισμού

Παράλληλα, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 226 εκατ. ευρώ, με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( ΠΦΥ) να διαμορφώνεται σε πλεόνασμα ύψους 310 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 154 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2024.

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 4.154 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2024 κατά 238 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 226 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την:

  • αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ, συνεπεία της αύξησης των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες,
  • ανταπόκριση των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και
  • κάλυψη μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών προς τρίτους.

Όσον αφορά στο 2024, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της ΠΦΥ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 156 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 63 εκατ. ευρώ. Η εκτιμώμενη επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σκέλος των εξόδων, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης αποζημίωσης των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων κατά 20%.

Οι συνολικές προβλέψεις μεταβιβάσεων προς τα νοσοκομεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες – Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΥΠΕ – ΠΕΔΥ) και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ανέρχονται σε 2.873 εκατ. ευρώ.

Μεσοπρόθεσμο

Σύμφωνα επίσης με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, η Ελλάδα εφαρμόζει μια σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

α) την προτεραιοποίηση της πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος προσλήψεων με περισσότερες από 10.000 μόνιμες προσλήψεις που προβλέπονται για τα έτη 2024 και 2025 και περισσότερες τα επόμενα χρόνια,

(β) την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 80 νοσοκομείων και τμημάτων επειγόντων περιστατικών καθώς και 156 κέντρων υγείας,

(γ)την  ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για τον Προσωπικό Γιατρό,

 (δ) την εφαρμογή του Προγράμματος Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης για την Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης»,

(ε) τη μείωση του χρόνου αναμονής για τα χειρουργεία (που σχετίζεται και με την έγκριση των απογευματινών χειρουργείων),

(στ) τη βελτίωση των αμοιβών του ιατρικού προσωπικού ώστε να προσελκύεται επιπλέον προσωπικό (επιπλέον εισοδηματικά μέτρα)

(ζ) την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για κεντρικοποίηση των προμηθειών στο πλαίσιο της ΕΚΑΠΥ καθώς και διάφορα μέτρα για τον έλεγχο των υπερβάσεων των δαπανών,

(η) την επέκταση του μέτρου της μείωσης clawback με αντιστάθμισης των επενδύσεων σε  Έρευνα & Ανάπτυξη για τις φαρμακευτικές εταιρείες μετά και το 2025, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση των σχετικών επενδύσεων και η πρόσβαση σε νέα φαρμακευτικά προϊόντα. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News