Business & Finance Παρασκευή 4/10/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Λάρι Σάμερς: Λάθος η επιτοκιακή μείωση των 50 μβ του Σεπτεμβρίου

Λάρι Σάμερς: Λάθος η επιτοκιακή μείωση των 50 μβ του Σεπτεμβρίου

Η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα ήταν λάθος, ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις.

«Με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων παραδοχής, η περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ήταν ένα λάθος, αν και δεν έχει μεγάλη συνέπεια», είπε ο Σάμερς, αμειβόμενος συνεργάτης του Bloomberg TV, σε ανάρτηση στο X.

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 254.000 το Σεπτέμβριο, με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάρκεια σε έξι μηνών. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1% και οι ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

«Η σημερινή έκθεση για την απασχόληση επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλού ουδέτερου επιτοκίου όπου η υπεύθυνη νομισματική πολιτική απαιτεί προσοχή στη μείωση των επιτοκίων», πρόσθεσε ο Σάμερς.

Κατά τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και έστρεψαν την ανησυχία τους στην αγορά εργασίας. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας βοηθούν στην απομάκρυνση ορισμένων από αυτές τις ανησυχίες και βάζουν τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε μια μικρότερη επιτοκιακή μείωση στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan και BofA δεν βλέπουν πλέον μείωση του επιτοκίου της Fed κατά μισή μονάδα τον Νοέμβριο

Wall Street: Ανοδικά με την προοπτική της ήπιας προσγείωσης της οικονομίας

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι νέες θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News