Business & Finance Παρασκευή 4/10/2024, 13:14
BUSINESS & FINANCE

Δικαστήριο ΕΕ: Μπλόκο στη Meta για τη χρήση δεδομένων σεξουαλικής ταυτότητας

Δικαστήριο ΕΕ: Μπλόκο στη Meta για τη χρήση δεδομένων σεξουαλικής ταυτότητας

Απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ αναφέρει ότι το Facebook της Meta Platforms Inc. δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των χρηστών με σκοπό την στοχευμένη διαφήμιση.

Στην τελευταία δικαστική διαμάχη του κοινωνικού δικτύου με τον Αυστριακό ακτιβιστή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής Max Schrems, το Δικαστήριο της ΕΕ απφάνθη ότι το Facebook δεν μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν τη σεξουαλικότητα ενός χρήστη με σκοπό τη στοχευμένη διαφήμιση. 

Ο Schrems, ισχυρίστηκε ότι το Facebook του εμφάνιζε στοχευμένες διαφημίσεις, αφότου αποκάλυψε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό σε ένα δημόσιο πάνελ. «Μετά από αυτή την απόφαση, η Meta θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό μέρος της δεξαμενής δεδομένων για διαφημίσεις – ακόμη και όταν οι χρήστες συναινούν στις διαφημίσεις», δήλωσε η Katharina Raabe-Stuppnig, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Schrems.

Το κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ ασχολήθηκε με το θέμα μετά από αίτημα του ανώτατου δικαστηρίου της Αυστρίας για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).  

Το Facebook έχει τεθεί υπό περαιτέρω ρυθμιστικό έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί την περιήγηση των χρηστών του στο διαδίκτυο και τις εφαρμογές smartphone για σκοπούς στοχευμένης διαφήμισης, στο πλαίσιο του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος τέθηκε πλήρως σε ισχύ νωρίτερα φέτος. Πέρυσι, η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων επέβαλε επίσης πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, για την παράνομη αποστολή δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Αντίο Meta AI»: Αρκεί για να αποτρέψει τη χρήση data από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Dataland: Στα σκαριά το πρώτο μουσείο Τεχνητής Νοημοσύνης

Tεχνολογικοί κολοσσοί ζητούν να αμβλυνθεί ο ευρωπαϊκός νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News