Business & Finance Παρασκευή 4/10/2024, 11:42
FAO

Άλμα στις τιμές τροφίμων τον Σεπτέμβριο με εκτίναξη της ζάχαρης

Άλμα στις τιμές τροφίμων τον Σεπτέμβριο με εκτίναξη της ζάχαρης

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 18 μηνών σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο, έπειτα από το άλμα των τιμών της ζάχαρης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα οποία δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Ο δείκτης τιμών για την παρακολούθηση των πιο εμπορεύσιμων ειδών διατροφής παγκοσμίως, αυξήθηκε στις 124,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από 120,7 μονάδες τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023, με αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης ζάχαρης εκτινάχθηκε κατά 10,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών της σοδειάς στη Βραζιλία και των ανησυχιών ότι η απόφαση της Ινδίας να άρει τους περιορισμούς στη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των εξαγωγών της χώρας, ανέφερε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών αυξήθηκε κατά 3%, καθοδηγούμενος από τις υψηλότερες εξαγωγικές τιμές του σιταριού και του αραβοσίτου, ενώ οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 4,6% τον μήνα, με υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε όλους τους τομείς για τα φοινικέλαια, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο, αναφορικά με το πλήρες και αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, το βούτυρο και το τυρί και οι τιμές του κρέατος σημείωσαν άνοδο 0,4%.

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO αύξησε οριακά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 σε 2,853 δισ. τόνους από 2,851 δισ. τόνους που ήταν προηγουμένως.

Η αύξηση αυτή αντανακλά αναθεωρήσεις στις παραγωγές ρυζιού και σιταριού που αντιστάθμισαν μια μικρή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Παράλληλα ο FAO μείωσε την πρόβλεψή του για τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών στο τέλος της περιόδου 2025 κατά 1,7 εκατ. τόνους σε 888,1 εκατ. τόνους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Καφές και κακάο ανέβασαν τις τιμές τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός: Κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη – Στο 3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News