Business & Finance Πέμπτη 3/10/2024, 12:07
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: «Καταστροφή» ένας πιθανός φόρος στις αερομεταφορές

Γαλλία: «Καταστροφή» ένας πιθανός φόρος στις αερομεταφορές

Η επιβολή φόρου στις αερομεταφορές θα σήμαινε καταστροφή για τη γαλλική οικονομία, σύμφωνα με τους ομίλους της αεροπορικής βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Michel Barnier έχει ανακοινώσει στοχευμένες αυξήσεις φόρων για να στηρίξει τα οικονομικά της Γαλλίας, με τη χώρα να αντιμετωπίζει έλλειμμα περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν έχει περιγράψει λεπτομερώς ένα σχέδιο για τη φορολόγηση ειδικά των αεροπορικών μεταφορών, αλλά δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια τέτοια κίνηση εξετάζεται.

«Εάν εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις για τη φορολογία θα είναι καταστροφή για τη Γαλλία. Δεν μπορείς να φορολογείς τον εαυτό σου για να φτάσεις στην ευημερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Οι A4E και ACI, βιομηχανικές ομάδες που εκπροσωπούν ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, έχουν απευθύνει έκκληση στη γαλλική κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και προειδοποίησαν ότι τυχόν αυξήσεις φόρων θα θέσουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις προς την κατεύθυνση απαλλαγής από τον άνθρακα.

«Η αύξηση των φόρων στις αερομεταφορές είναι το πρότυπο της βραχυπρόθεσμης σκέψης στην πολιτική. Εάν επιβεβαιωθεί, το νέο αυτό σχέδιο θα αποδυναμώσει ακούσια την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής αεροπορίας, θα τιμωρήσει τους πολίτες και, τελικά, θα μειώσει την οικονομική συνεισφορά του τομέα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Olivier Jankovec.

Ο δείκτης για τις ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ryanair, Lufthansa και easyJet, σημείωνε πτώση την Πέμπτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Σχέδια για περικοπές 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025

Το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο στην αγορά άνθρακα

Τέλος η ενέργεια από άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο – Μετά από 142 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News