BUSINESS & FINANCE

UBS: Θετική για ελληνική οικονομία και αγορές – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας της

UBS: Θετική για ελληνική οικονομία και αγορές – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας της

Επιμένει στην αισιόδοξη στάση της για την Ελλάδα η UBS, παρά την αδυναμία που δείχνουν οι τελευταίοι δείκτες για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως σημειώνει ο ελβετικός επενδυτικός οίκος, η οικονομία αναμένεται να φτάσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,5% φέτος, παρότι αυτή κινείται υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

 Επίσης, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2024 θα είναι άλλη μια χρονιά δημοσιονομικών υπερ-αποδόσεων, ενώ μιλούν και για περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

UBS: Θετική για ελληνική οικονομία και αγορές – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας της-1

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS δηλώνει εποικοδομητική τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις ελληνικές αγορές, διατηρώντας τη θετική της στάση απέναντι στις τράπεζες, έπειτα και από τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.

UBS: Θετική για ελληνική οικονομία και αγορές – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας της-2

Οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα εντοπίζονται σε τυχόν περαιτέρω εξασθένηση της Ευρωζώνης, στις φυσικές καταστροφές καθώς και σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην απορρόφηση και διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι 5 λόγοι αισιοδοξίας για την ανάπτυξη

Όπως παραδέχεται η UBS, πέρυσι, η ανάπτυξη δεν επιβεβαίωσε τις επίσημες προβλέψεις αλλά και τις δικές της εκτιμήσεις, λόγω καθυστερήσεων στην απορρόφηση  κοινοτικών κονδυλίων αλλά και του αντίκτυπου των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Φέτος, παρότι η πρόβλεψη του οίκου κινείται κατά 60 μονάδες βάσης πάνω από το consensus και 30 μονάδες βάσης  πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης, αναμένεται να επιβεβαιωθεί για τους εξής λόγους:

1.       Έπειτα από την ανάπτυξη του 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, το carry-over φτάνει στις 210 μονάδες βάσης φέτος. Η κατανάλωση είναι ισχυρή, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και τα αποθέματα συμβάλλουν θετικά στο ΑΕΠ.

2.       Η κατανάλωση στηρίζεται από την σημαντική αύξηση των πραγματικών μισθών (5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2024) και την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Επιπλέον, η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίζεται και το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 9,5%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2009.

3.       Οι επενδύσεις αναμένεται να ωφεληθούν από την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ και η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων επιταχύνεται, φτάνοντας στο 11,4% τον Αύγουστο.

4.       Τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 22 δισ.  ευρώ φέτος, 7% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, αν και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν (περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τέλη στα κρουαζιερόπλοια κτλ) αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά.

5.       Παρότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από την πορεία της Ευρωζώνης, ο δεσμός αυτός δεν είναι τόσο έντονος όσο στο παρελθόν, με δεδομένο τον ρόλο που παίζουν τα κοινοτικά κονδύλια και το δραματικά καλύτερο δημοσιονομικό και τραπεζικό περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων, η UBS δηλώνει θετική και για το 2025, όταν περιμένει ανάπτυξη 3%, δηλαδή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Κατά τα άλλα, η UBS εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί γρηγορότερα από τους επίσημους στόχους της κυβέρνησης, πέφτοντας στο 152% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2024 και στο 144% έως τα τέλη του 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος θέτει τον στόχο για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 3% για τα τέλη του τρέχοντος έτους και στο 2,7% για τα τέλη του 2025.

UBS: Θετική για ελληνική οικονομία και αγορές – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας της-3

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές συστήνουν την αγορά και των τεσσάρων μετοχών, εκφράζοντας προτίμηση για την Εθνική και την Πειραιώς.

UBS: Θετική για ελληνική οικονομία και αγορές – Οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας της-4

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για το ΑΕΠ – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2025

Goldman Sachs: Από το καλό στο καλύτερο η Ελλάδα – Έρχεται νέα αναβάθμιση

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News