BUSINESS & FINANCE

Εθνική Τράπεζα: Προσφορές 7 δισ. για το 10% – Ισχυρή παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών

Εθνική Τράπεζα:  Προσφορές 7 δισ. για το 10% – Ισχυρή παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών

Κατά 12 φορές καλύφθηκε η δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, συγκεντρώνοντας μέχρι τις 4 μ.μ. που έκλεισε το βιβλίο προσφορές ύψους λίγο πάνω από 7 δισ. ευρώ.

Η τιμή διάθεσης για τη διεθνή προσφορά, που καθορίζει και την τιμή για το ελληνικό βιβλίο, «κλείδωσε» από το ΤΧΣ περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο του βιβλίου στα 7,55 ευρώ ανά μετοχή και ενσωματώνει discount της τάξης του 5% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την περασμένη Παρασκευή στα 7,84 ευρώ. Είχε προηγηθεί χθες το πρωί το κλείσιμο της ψαλίδας στο εύρος τιμής μεταξύ 7,40 έως 7,65 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με το αρχικό εύρος τιμής που είχε καθοριστεί με το άνοιγμα του βιβλίου μεταξύ 7,30 έως 7,95 ευρώ ανά μετοχή.

Το «κλείδωμα» της τιμής στα 7,55 ευρώ υπαγορεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από υπόδειξη του συμβούλου διάθεσης, που συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε ένα συντηρητικό επίπεδο τιμής για τη δημόσια προσφορά, προκειμένου η τιμή διάθεσης να είναι ελκυστική για τους long term investors, προβάλλοντας την υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά κάτω από τις συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας που δημιούργησε η γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας πέρυσι, το βιβλίο είχε καλυφθεί κατά 8 φορές στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Πηγές κοντά στη διαδικασία επισημαίνουν την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υψηλή συμμετοχή επενδυτών στο διεθνές βιβλίο, πιστοποιώντας την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας.

Τα οριστικά αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς αναμένονται από το ΤΧΣ σήμερα, μετά και την οριστικοποίηση της κατανομής (allocation), που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναδεικνύει ισχυρή την παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών στο διεθνές βιβλίο, που συμμετείχαν με κάλυψη 1,5 φορά.

Στο ελληνικό βιβλίο υπήρξαν προσφορές που κάλυψαν 1,5 φορά την ελληνική δημόσια προσφορά, με συνέπεια το τελικό ποσοστό τους στη συνολική κατανομή να καταλήγει στο 15%. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έδινε στο Ταμείο τη δυνατότητα να αυξήσει το ελληνικό βιβλίο έως το 20%, δυνατότητα που δεν θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί με βάση τη συμμετοχή των Ελλήνων ιδιωτών και ειδικών επενδυτών.

Το ∆ημόσιο αναμένεται να εισπράξει από τη συναλλαγή περί τα 691 εκατ. ευρώ, ενώ διακρατεί το υπόλοιπο 8,39% στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο δεσμεύεται ότι δεν θα πουλήσει για τον προσεχή ένα χρόνο. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι επίσης να «απεμπολήσει» τα ειδικά δικαιώματα που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα, το κυριότερο μεταξύ των οποίων είναι ο διορισμός ενός μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Στα ειδικά δικαιώματα που έχει διατηρήσει το ΤΧΣ είναι επίσης η δυνατότητά του να ασκεί βέτο σε θέματα τροποποίησης του καταστατικού, αύξησης ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού, το δικαίωμα να ζητάει αναβολή ή τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία της τράπεζας με στελέχη ή συμβούλους της επιλογής του. Η σχετική συζήτηση για την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει σε συνεννόηση με τον ESM και την DG Comp.

Μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης επιπλέον ποσοστού 10% της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΧΣ ολοκληρώνει –πριν από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Υπερταμείο– τον κύκλο αποεπένδυσης που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, με την επαναγορά του ποσοστού 1,4% από τη Eurobank, την πώληση του 9% της Alpha Bank στη Unicredit, τη διάθεση ποσοστού 27% της Τράπεζας Πειραιώς και 32% συνολικά της Εθνικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: 

Υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας

Εθνική Τράπεζα: Στα 7,55 ευρώ «κλείνει» η τιμή για το διεθνές βιβλίο του placement

Εθνική Τράπεζα: Στα 7,40 με 7,65 ευρώ στενεύει το εύρος τιμών για το placement

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News