Business & Finance Τετάρτη 2/10/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Μπουχ: Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να προωθήσει τις τραπεζικές συγχωνεύσεις

Μπουχ: Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να προωθήσει τις τραπεζικές συγχωνεύσεις

Η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να απομακρύνει τα εμπόδια στις διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρωζώνη, όπως ανέφερε η επικεφαλής της εποπτικής τραπεζικής αρχής Κλαούντια Μπουχ, τη στιγμή που η UniCredit έχει ενδιαφερθεί για την αγορά της Commerzbank. 

H EKT θα έχει τον τελικό λόγο για το εάν η UniCredit, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της στο γερμανό ανταγωνιστή της περίπου στο 30%.

Η Μπουχ δεν έκανε σχόλια για καμία από τις τράπεζες, όμως οι δηλώσεις της αποτελουν μία ακόμη ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει τέτοιου είδους συμφωνίες.

«Ο,τιδήποτε κάνουμε στο εποπτικό πλαίσιο δεν είναι εμπόδιο σε περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν εμποδίζεται η διασυνοριακή δραστηριότητα», ανέφερε. 

Μιλώντας στο πλευρό της Μπουχ, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Μάρτινς Καζάκς στιγμάτισε την «τάση να λαμβάνονται οι αποφάσεις από την εθνική αρχή» και ευχήθηκε η Ευρώπη να έχει μεγαλύτερες τράπεζες που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είναι ωραίο να έχεις εθνικούς πρωταθλητές, αλλά αν ο εθνικός σου πρωταθλητής είναι ένας μικρός σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας.

Ορισμένοι σε γερμανικούς πολιτικούς κύκλους ελπίζουν ότι η ΕΚΤ, της οποίας η έγκριση χρειάζεται για οποιαδήποτε συμφωνία, θα σταματήσει τη συναλλαγή. Ωστόσο, τραπεζικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατέστησαν σαφές ότι βλέπουν τις συγχωνεύσεις ως επιθυμητές

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News