Business & Finance Τετάρτη 2/10/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοεί τους «αντίθετους ανέμους» στην οικονομία

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοεί τους «αντίθετους ανέμους» στην οικονομία

Η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει την απογοητευτική οικονομική επίδοση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ. 

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους αντίθετους ανέμους προς την ανάπτυξη», είπε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. «Με σημάδια άμβλυνσης της ζήτησης εργασίας και περαιτέρω πρόοδο στον αποπληθωρισμό, η σταθερή πτώση του πληθωρισμού πίσω στο στόχο μας στο 2% έγκαιρα γίνεται πιο πιθανή, παρά τον ακόμη αυξημένο πληθωρισμό των υπηρεσιών και την έντονη αύξηση των μισθών».

Οι δηλώσεις ενός από τα κορυφαία γεράκια της ΕΚΤ υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων για επιδείνωση της οικονομίας που μπορεί να αποκλιμακώσει τις τιμές καταναλωτή πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Αυτό ώθησε τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο – νωρίτερα από ό, τι οι αξιωματούχοι έδειχναν προηγουμένως πρόθυμοι να δράσουν. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ενίσχυσε αυτές τις προσδοκίες αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στους Ευρωβουλευτές ότι μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον πληθωρισμό θα ληφθεί υπόψη όταν θα ληφθεί η απόφαση στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου. 

«Αν και η κορύφωση της νομισματικής σύσφιξης είναι πίσω μας και τα πραγματικά εισοδήματα βελτιώνονται, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται, η ανάπτυξη παραμένει ρηχή», δήλωσε ηΣνάμπελ. «Τους τελευταίους 18 μήνες, η ανάκαμψη αποδείχθηκε επανειλημμένα πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν».

Τα σχόλια της Σνάμπελ αποτελούν ένα σημαντικό μήνυμα ότι ακόμη περισσότερα γεράκια ενδεχομένως να μην είναι αντίθετα σε νέα κίνηση σε δύο εβδομάδες. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς είπε στο Bloomberg την Τρίτη ότι είναι επίσης υπέρ, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία «έχουν γίνει πιο έντονοι».

Βασική πηγή αδυναμίας είναι η Γερμανία, της οποίας ο μεταποιητικός τομέας επιβαρύνεται από την επιβράδυνση της ζήτησης στο εξωτερικό και τα διαρθρωτικά προβλήματα στο εσωτερικό. Ο τομέας των υπηρεσιών της Γαλλίας έχει επίσης επιβραδυνθεί σημαντικά μετά από μια προσωρινή άνοδο από τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Σνάμπελ υπογράμμισε και τις έντονες αποκλίσεις στις οικονομικές επιδόσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

«Μεγάλο μέρος των θλιβερών επιδόσεων ανάπτυξης της Ευρωζώνης από τότε που αρχίσαμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια πολιτικής μας μπορεί να αποδοθεί σε μια μικρή ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας», είπε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News