BUSINESS & FINANCE

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για το ΑΕΠ – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2025

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για το ΑΕΠ – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2025

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η UniCredit, έπειτα από τη θετική έκπληξη του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2024 από το 1,9% στο 2,3%, ενώ για το 2025 εξακολουθεί να περιμένει ρυθμούς 1,7%.

Η UniCredit αποδίδει τη θετική έκπληξη του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο στην επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, εν μέσω υγιούς εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης.

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για το ΑΕΠ – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2025-1

Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε μία ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων και σημαντική επιτάχυνση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή, με το τελικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ να είναι αρκετά θετικό, σημειώνεται.

Οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη πιθανότατα επιβραδύνθηκε το καλοκαίρι, καθώς η μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα της ελληνικής μεταποίησης άρχισε να μεταφράζεται σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής, σημειώνει η UniCredit. Εκτιμά, επίσης, ότι και ο τομέας των υπηρεσιών εξασθένησε, αν και πιστεύεται ότι παρέμεινε σε αξιοπρεπή επίπεδα, λόγω της ανθεκτικότητας των κλάδων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για το ΑΕΠ – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2025-2

Επομένως, η UniCredit περιμένει ένα αδύναμο διάστημα για την ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, αλλά εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου το τέταρτο τρίμηνο.

Η υγιής αύξηση της εσωτερικής ζήτησης αναμένεται να αντισταθμίσει εν μέρει την αρνητική συνεισφορά από τις εξαγωγές.

Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα λάβουν περαιτέρω στήριξη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ωφεληθεί από  την ισχυρή αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνει περισσότερο από την ονομαστική αύξηση των μισθών.

Πληθωρισμός

Έπειτα από την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο, η UniCredit εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί και πάλι τους επόμενους μήνες, με τη βοήθεια της ομαλοποίησης των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και βιομηχανικά αγαθά. Η υποτονική ζήτηση αναμένεται να δυσκολέψει τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους των ενδιάμεσων αγαθών και των μεταφορικών στους τελικούς καταναλωτές, σημειώνει.

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για το ΑΕΠ – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2025-3

Ο οίκος «βλέπει» τον πληθωρισμό στο 2,6% φέτος και στο 1,8% το 2025.

Χρέος

Η UniCredit επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα θέτει ως στόχο την σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος γύρω στο 2% του ΑΕΠ, κάτι που επιβεβαιώνει την προθυμία της κυβέρνησης να επιμείνει σε μία ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική τον επόμενο χρόνο.

UniCredit: Υψηλότερα ο πήχυς για το ΑΕΠ – Ανάπτυξη 2,3% φέτος και 1,7% το 2025-4

Όπως σημειώνει ο οίκος, η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη να εκμεταλλεύεται την πρόοδο στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος για διανεμητικές δημοσιονομικές πολιτικές, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη ανακοίνωση πακέτου μέτρων 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για την ανακούφιση νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων και τη στήριξη της απασχόλησης.

Ενώ το πακέτο αυτό κινδυνεύει να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί χαμηλότερη των προβλέψεων, η UniCredit προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποφύγει τυχόν παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό, εάν χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος περιμένει τη σημαντική περαιτέρω μείωση του χρέους, στο 153,1% το 2024 και στο 146,8% το 2025.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Από το καλό στο καλύτερο η Ελλάδα – Έρχεται νέα αναβάθμιση

BofA: Ο σούπερ-κύκλος και τα νέα hot spots του χρέους – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Capital Economics: Βλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος – Η ανάκαμψη συνεχίζεται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News