Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 22:43
BUSINESS & FINANCE

Nagel: Οι διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις στην ΕΕ ενέχουν πραγματικούς κινδύνους

Βασικός μεταξύ των κινδύνων είναι η έλλειψη ενός κοινού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα μπορούσε να αφήσει τους πελάτες εκτεθειμένους.

Nagel: Οι διασυνοριακές τραπεζικές συγχωνεύσεις στην ΕΕ ενέχουν πραγματικούς κινδύνους

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Joachim Nagel σηματοδότησε ότι η ανησυχία της Γερμανίας σχετικά με την ενδεχόμενη εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του ιδιωτικού τομέα της χώρας, της Commerzbank, από την ιταλική UniCredit δεν είναι άστοχη.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε σε ομιλία του την Τρίτη τα προβλήματα στη μετάβαση από ένα τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό οργανωμένο και ρυθμιζόμενο με βάση τις εθνικές γραμμές σε ένα σύστημα που θα ζει κάτω από πιο κοινές ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.

Τόνισε δύο ζητήματα που συχνά έχουν θεωρηθεί ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες κατέχουν συνήθως μεγάλα ποσά κρατικών ομολόγων, ιδίως εκείνων που εκδίδονται από την κυβέρνηση της χώρας τους. Από την άλλη, εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα, οι καταθέτες τους προστατεύονται από τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων.

Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι η πραγματική ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων είναι στην πράξη άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φερεγγυότητα μιας μεμονωμένης κυβέρνησης: μια κυβερνητική χρεοκοπία, όπως παραλίγο να συμβεί με την Ελλάδα και άλλες χώρες πριν από μια δεκαετία, θα χρεοκοπούσε ταυτόχρονα μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην Ιταλία, όπου το ακαθάριστο δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 135% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου που συνιστά η ΕΕ, ενώ το αντίστοιχο της Γερμανίας ανέρχεται μόλις στο 64%. Εν τω μεταξύ, πάνω από το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων ύψους 108 δισ. ευρώ που κατέχει η UniCredit είναι ιταλικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde υπενθύμισε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο πολλοί ήλπιζαν ότι θα αποτελούσε το μέσο για να τερματιστεί αυτή η μοιραία σχέση «τραπεζών-κρατών», έχει μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια από τις εθνικές κυβερνήσεις και παραμένει «απελπιστικά εξαφανισμένο».

«Ελπίζω πολύ ότι στο πλαίσιο του Eurogroup… το θέμα αυτό μπορεί να επιδιωχθεί», σημείωσε.

Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Nagel επισήμανε και πάλι ότι ο συνδυασμός ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων με τράπεζες που εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες στις κυβερνήσεις των χωρών τους «θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακατανομή των κινδύνων φερεγγυότητας των κρατών».

Ο Nagel πρότεινε να προστεθεί μια «ευρωπαϊκή ασφαλιστική δικλίδα» πάνω από την εθνική, η οποία θα άφηνε τα εθνικά συστήματα να εξακολουθούν να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας από μια εθνική κρίση δημόσιου χρέους, αλλά θα δημιουργούσε ένα περιορισμένο ευρωπαϊκό στήριγμα για να σταματήσει την εξάπλωσή της πέρα από τα σύνορα.

«Κατά την άποψή μου, η νέα νομοθετική σύνοδος της ΕΕ παρέχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε και στα δύο θέματα», δήλωσε ο Nagel, “με τη μείωση των ανοιγμάτων των τραπεζών σε μεμονωμένα κράτη και με ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων”.

Η πρόταση του Nagel, η οποία απηχεί μια παρόμοια πρόταση του Γάλλου ομολόγου του François Villeroy de Galhau, αντιμετώπισε την αντίσταση του ισχυρού λόμπι των γερμανικών τραπεζών ταμιευτηρίου, το οποίο εξακολουθεί να τη θεωρεί ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επιβάρυνσης των πελατών του για τον άσκοπο δανεισμό και τις σπατάλες των προηγούμενων ιταλικών κυβερνήσεων.

Ο Nagel και ο προκάτοχός του Jens Weidmann έκαναν επί χρόνια εκστρατεία για να αντικατοπτρίζεται στη λογιστική τους αντιμετώπιση η μεγαλύτερη επικινδυνότητα ορισμένων εθνικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις συμφωνίες της Βασιλείας 3, οι τράπεζες της ΕΕ επιτρέπεται να αποδίδουν μηδενικό συντελεστή στάθμισης κινδύνου στο κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αθέτησης πληρωμών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας για Commerzbank – UniCredit: Χρειαζόμαστε τραπεζικούς πρωταθλητές στην Ευρώπη

«Εθνική ντροπή» για τους Γερμανούς, απειλή για την Ε.Ε. η υπόθεση Commerzbank – UniCredit

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News