Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 15:03
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Απαιτούνται στοχευμένες αυξήσεις φόρων για να καλυφθεί το έλλειμμα

Γαλλία: Απαιτούνται στοχευμένες αυξήσεις φόρων για να καλυφθεί το έλλειμμα

Την ανάγκη στοχευμένων αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Maud Bregeon, την ώρα που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τα σχέδια που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, για φορολογικές επιβαρύνσεις κατά δισ. ευρώ.

Ο Μπαρνιέ, που ανέλαβε πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα, πρόκειται να περιγράψει τα σχέδιά του σε ομιλία του στο κοινοβούλιο σήμερα Τρίτη. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει, είναι να καλύψει μια τεράστια τρύπα στα δημοσιονομικά την ώρα που ο κατακερματισμός του κοινοβουλίου και οι εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση μειοψηφίας του θα δυσχεράνουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Γαλλίας απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού της έχει εκτοξευθεί.

«Δεν τίθεται θέμα οριζόντιας αύξησης των φόρων και ακόμη λιγότερο αύξησης των φόρων που θα έπλητταν την εργατική και τη μεσαία τάξη. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει μια στοχευμένη, εφάπαξ, προσωρινή προσπάθεια να αποτελέσει μέρος… της συνολικής λύσης; Έτσι πιστεύουμε», τόνισε η Bregeon.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο Μπαρνιέ εξετάζει φορολογικές αυξήσεις ύψους 15 έως 18 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αυξήσεις φόρων περιλαμβάνονται επιπλέον 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω φόρων στις επιχειρήσεις, καθώς και η επιβολή πρόσθετης εισφοράς ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες ενέργειας και την επαναγορά μετοχών.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης την αύξηση των φόρων εισοδήματος για τα υψηλότερα εισοδήματα για να αποφέρουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ και την αύξηση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας για άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η Le Parisien, χωρίς να επικαλείται πηγές.

Εύθραυστη συμμαχία

Το δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί ότι ο Μπαρνιέ σκόπευε να μεταθέσει την ημερομηνία για την επίτευξη του κοινού στόχου της ευρωζώνης για έλλειμμα 3% στο 2029 από το 2027. 

Ο Εμμανουήλ Καρίμαλης, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών επιτοκίων της UBS, δήλωσε ότι οι αναφορές ότι ο Μπαρνιέ εξέταζε το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων ήταν πιθανό να καθησυχάσει τους επενδυτές για το γαλλικό χρέος και να βοηθήσει άλλα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης (bps) στο 2,813%, συμβάλλοντας στη μείωση του premium έναντι της αντίστοιχης γερμανικής απόδοσης στις 76 bps.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Laurent Saint-Martin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 6% της οικονομικής παραγωγής φέτος, πολύ χειρότερα από το 5,1% που προβλεπόταν την άνοιξη.

Παρά το γεγονός ότι μοιάζει με την πιο ασταθή γαλλική κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία, που περιφρονείται από την αριστερά και στηρίζεται από την ακροδεξιά, η εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πολλοί πιστεύουν, δήλωσαν στο Reuters νομοθέτες και αναλυτές.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλα δυσαρεστημένα κόμματα για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μάλλον δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να αποκτήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο χάος που θα μπορούσε να βλάψει τις προεδρικές του ελπίδες το 2027.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο, ιδίως να περάσει ο προϋπολογισμός του 2025, τον οποίο ο Μπαρνιέ πρέπει να οριστικοποιήσει εντός ημερών και να παραδώσει στους νομοθέτες το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πιέσεις στον Μπαρνιέ για έναν ρεαλιστικό προϋπλογισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News