Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 21:16
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: «Ναι» σε νέες μειώσεις επιτοκίων, αλλά με βάση τα στοιχεία

Πάουελ: «Ναι» σε νέες μειώσεις επιτοκίων, αλλά με βάση τα στοιχεία

Η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα είναι το ίδιο επιθετικές, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ. 

Αντ΄αυτού, υπογράμμισε ότι θα αναζητήσει μία ισορροπία ανάμεσα στη μείωση του πληθωρισμού και στη στήριξη της αγοράς εργασίας και θα αφήσει τα στοιχεία να καθοδηγήσουν τις επόμενες κινήσεις. Έως την επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, μεσολαβούν δύο ανακοινώσεις στοιχείων για την αγορά εργασίας και μία ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό. 

«Κοιτάζοντας μπροστά, εάν η οικονομία αποδειχθεί χειρότερη απ΄ό,τι αναμενόταν, η πολιτική μας θα κινηθεί σταδιακά προς μία πιο ουδέτερη στάση. Όμως, δεν έχουμε χαράξει κάποιο δρόμο εκ των προτέρων. Οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σε κάθε συνεδρίαση», ανέφερε κατά την ομιλία του στην ένωση οικονομολόγων NABE. 

Aναφερόμενος στην απόφαση της Fed, ο Πάουελ είπε ότι αντανακλά την πεποίθηση των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής ότι ήταν ώρα για μία ομαλοποίηση της πολιτικής έτσι ώστε να αντανακλά καλύτερα τις σημερινές συνθήκες. Αρχίζοντας το Μάρτιο του 2022, η Fed άρχισε τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Όμως τελευταίως οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν μετατρέψει την προσοχή τους στην αγορά εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον Πάουελ ανθετική, παρότι παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης. 

«Η απόφαση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας μπορεί να διατηρηθεί σε ένα περιβάλλον ήπιας ανάπτυξης με τον πληθωρισμό να κινείται σταθερά προς το στόχο μας», τόνισε. 

«Δνε πιστεύουμε ότι χρειάζεται να δούμε περαιτέρω επιβράδυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας για να επιτύχουμε το στόχο του 2%». 

Επίσης, ο Πάουελ εξέφρασε εμπιστοσύνη για την ισχύ της οικονομίας και βλέπει τον πληθωρισμό να συνεχίζει να επιβραδύνεται. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News