Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 12:11
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Ελλείψεις σε μπανάνες, ποτά, σοκολάτες και κεράσια θα επιφέρει απεργία διαρκείας στα λιμάνια

ΗΠΑ: Ελλείψεις σε μπανάνες, ποτά, σοκολάτες και κεράσια θα επιφέρει απεργία διαρκείας στα λιμάνια

Ασφυξία στις προμήθειες πολλών δημοφιλών αγαθών ενδέχεται να προκαλέσει μια απεργία διαρκείας στα νοτιοανατολικά λιμάνια των ΗΠΑ, λόγω των κινητοποιήσεων δεκάδων χιλιάδων λιμενεργατών, αρχής γενομένης από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι ελλείψεις σε αυτή την περίπτωση θα είναι εμφανείς σε μπανάνες, σοκολάτες, αλκοόλ και κεράσια αλλά και σε ορισμένα αυτοκίνητα εάν η απεργία διαρκέσει πολύ. Παράλληλα αυτό μεταφράζεται και σε εκτίναξη των τιμών για τα αγαθά που θα είναι διαθέσιμα.

Οι επιχειρήσεις παρακολουθούν με νευρικότητα την προθεσμία για να αποφευχθεί η απεργία, ωστόσο τα σημάδια προόδου προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας είναι ελάχιστα.

Πολλοί έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να προετοιμαστούν για το κλείσιμο των λιμανιών, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν επαρκεί καθώς δεν έχει νόημα η μεταφορά των εν λόγω εμπορευμάτων μέσω εναλλακτικών λιμένων εισόδου ή αεροπορικώς.

Θα υπάρχουν ελλείψεις στις γιορτές;

«Όχι» απαντούν εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συνήθως το 70% των αγαθών που οι λιανοπωλητές αποθηκεύουν για τις γιορτές έχει ήδη αποσταλεί μέσω των λιμανιών αυτή την εποχή του έτους. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά, υπό την απειλή μιας εκτεταμένης απεργίας.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, με μια μονοήμερη διακοπή λειτουργίας χρειάζονται τρεις έως πέντε ημέρες για να ανακάμψει το σύστημα και όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

Στην τελευταία μεγάλη εργατική διαμάχη στα λιμάνια που διήρκησε 11 ημέρες το 2002, χρειάστηκαν έξι μήνες για να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονικότητα.

Χωρίς μπανάνες τα Χριστούγεννα;

Τα περισσότερα από τα εμπορεύματα των Χριστουγέννων μπορούν να παραμείνουν σε αποθήκες, ή ακόμη και σε εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς, για μήνες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα ευπαθή εμπορεύματα που διακινούνται μέσω των λιμανιών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Και ίσως το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό είναι το πιο δημοφιλές φρούτο των Αμερικανών, η μπανάνα.

Σχεδόν όλες οι μπανάνες που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγονται και 1,2 εκατ. τόνοι του προϊόντος διακινούνται μέσω των λιμένων που εκπροσωπούνται από την ILA, με το λιμάνι Wilmington στο Delaware να δηλώνει ότι είναι το μεγαλύτερο λιμάνι μπανάνας της Αμερικής. Οι εισαγωγές μπανάνας μέσω αυτών των λιμένων αντιπροσωπεύουν το 25% της κατανάλωσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του American Farm Bureau.

Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες εισαγωγές, όπως το 90% των εισαγόμενων κερασιών, που διακινούνται μέσω αυτών των λιμένων, καθώς και ένα σημαντικό μέρος των μούρων και άλλων φρούτων. Ενώ υπάρχουν εγχώριες πηγές αυτών των προϊόντων, όπως τα κεράσια από το Μίσιγκαν και τις πολιτείες της δυτικής ακτής, η ζήτηση για το προϊόν είναι μεγαλύτερη από ό,τι μπορούν να προσφέρουν οι Αμερικανοί καλλιεργητές.

Άλλα είδη διατροφής, όπως η εισαγόμενη σοκολάτα και τα κρέατα από την Ευρώπη κινδυνεύουν επίσης να βρεθούν γρήγορα σε έλλειψη, δήλωσε ο Danny Munch, οικονομολόγος του American Farm Bureau. Επιπλέον ενδέχεται να επηρεαστούν πρώτες ύλες όπως το κακάο και η ζάχαρη, οι οποίες διακινούνται μέσω των λιμανιών.

Πάντως τα συστατικά για τη σοκολάτα για το Halloween έχουν ήδη φθάσει και αυτό μπορεί να μην επηρεάσει την παραγωγή για τα Χριστούγεννα. Αλλά η παραγωγή για τις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούσε να επηρεαστεί, ανάλογα με τη διάρκεια της απεργίας, οπότε τα γλυκά για παράδειγμα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα ήταν πιο δύσκολο να βρεθούν.

Οινοπνευματώδη ποτά

Πολλοί Αμερικανοί προτιμούν τις εισαγωγές από την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική ή την Καραϊβική, για ποτά όπως η γερμανική μπύρα, το γαλλικό κρασί, το σκωτσέζικο και το ιρλανδικό ουίσκι ή το ρούμι και η τεκίλα. Υπολογίζεται ότι το 18% της μπύρας που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγεται, όπως και το 25% έως 33% του κρασιού, καθώς και το 90% για το ρούμι.

Υπάρχει αρκετή ζήτηση για τα προϊόντα αυτά, με τα οινοπνευματώδη ποτά να βρίσκονται μεταξύ των σημαντικότερων προϊόντων που διακινούνται στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, το μεγαλύτερο λιμάνι που θα μπορούσε να κλείσει από την απεργία αυτή και το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου λένε ότι «αυτή η πιθανή απεργία έρχεται στη χειρότερη στιγμή», καθώς πλησιάζει η περίοδος των μεγαλύτερων πωλήσεων του έτους πριν τις γιορτές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Καλά νέα από τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό – Απειλή shutdown

Ακρίβεια: Περικοπές ακόμα και στα φρούτα και στο ψωμί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News