Business & Finance Κυριακή 29/09/2024, 20:40
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις

Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στις επιχειρήσεις για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ανέφερε η εφημερίδα Le Monde.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έναν προσωρινό πρόσθετο φόρο 8,5% για τις εταιρείες με έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) και έναν φόρο στις επαναγορές μετοχών ίσο με το 8% της ονομαστικής μείωσης του κεφαλαίου, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Le Monde. Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παραμείνουν σταθεροί και θα υπάρξουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Michel Barnier, ο δεξιός πρωθυπουργός που διορίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Emmanuel Macron, θα εκθέσει τους στόχους του σε μια πολιτική ομιλία στο κοινοβούλιο την Τρίτη. Ετοιμάζει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί γύρω στις 9 Οκτωβρίου.

Ενισχύοντας την πίεση στον Barnier, 27 νομοθέτες από το κόμμα του Macron δημοσίευσαν το Σάββατο ένα άρθρο στην εφημερίδα La Tribune που αντιτίθεται στις αυξήσεις φόρων, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να έρθει σε ρήξη με το φιλοεπιχειρηματικό μάντρα του προέδρου που δεν αυξάνει τις εισφορές στις εταιρείες και τα πλούσια νοικοκυριά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Le Monde, λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Εκπρόσωπος του Barnier δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι νέοι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει διευρυνθεί πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ξεπερνώντας το 6% του ΑΕΠ φέτος. Δεσμεύτηκαν να αναλάβουν σκληρή δράση για να αποτρέψουν τη Γαλλία να χάσει το καθεστώς της ως μία από τις ασφαλέστερες αγορές ομολόγων στην Ευρώπη.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής από τότε που ο Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, ένα στοίχημα που γύρισε μπούμερανγκ, καθώς επέστρεψε μια Εθνοσυνέλευση διχασμένη μεταξύ τριών έντονα διχασμένων μπλοκ ανίκανων να κυβερνήσουν μόνοι τους, και ο Macron έχασε τη σχετική πλειοψηφία του.

Ο Barnier, ο Ρεπουμπλικανός πρωθυπουργός που επέλεξε αφού δίσταζε όλο το καλοκαίρι να διορίσει μια κυβέρνηση που δεν θα ανατρεπόταν αμέσως σε μια ψήφο δυσπιστίας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την απειλή της Marine Le Pen να συμμετάσχει ή να καταθέσει μια ψήφο δυσπιστίας με την υποστήριξη της αριστεράς. Δέχεται επίσης πιέσεις από ορισμένους νομοθέτες εντός του κόμματος του Macron, με τον επικεφαλής της ομάδας Gabriel Attal, πρώην πρωθυπουργό, να έχει αποκαλέσει προηγουμένως τις αυξήσεις φόρων κόκκινη γραμμή.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε δυνητικά να εισαγάγει ένα διορθωτικό νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, ώστε να υιοθετήσει τα μέτρα ήδη από φέτος, δήλωσε η Le Monde. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει την έκτακτη εισφορά 8,5% επί των εταιρικών παροχών, η οποία θα έφερνε τον συνολικό φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών στο 33,5% – το επίπεδο που ίσχυε πριν από τις φορολογικές περικοπές του Μακρόν. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ένας φόρος επί της επαναγοράς μετοχών θα εφαρμοζόταν επίσης στις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ. Το γραφείο του πρωθυπουργού σχεδιάζει να αφαιρέσει το 8% από το ονομαστικό ποσό της μείωσης κεφαλαίου, αποφέροντας 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ανέφερε η Le Monde.

Ο Barnier εξετάζει επίσης υψηλότερους συντελεστές σε μια εισφορά γνωστή ως οικολογικό bonus-malus ή περιβαλλοντικό φόρο για τα αυτοκίνητα, έναν για τα βαρέα οχήματα και για την ενοικίαση επιπλωμένων κατοικιών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News