Business & Finance Σάββατο 28/09/2024, 21:36
BUSINESS & FINANCE

NASA: Αποστολή ενός Crew Dragon της SpaceX για τη διάσωση των αστροναυτών που έχουν κολλήσει στον ISS

NASA: Αποστολή ενός Crew Dragon της SpaceX για τη διάσωση των αστροναυτών που έχουν κολλήσει στον ISS

Η SpaceX εκτόξευσε ένα διμελές όχημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εκκινώντας έτσι την αποστολή που θα φέρει πίσω δύο αστροναύτες της NASA που έχουν κολλήσει σε τροχιά μετά την πτήση τους με το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing Co.

Ο αστροναύτης της NASA Nick Hague και ο Ρώσος κοσμοναύτης Aleksandr Gorbunov απογειώθηκαν μέσα σε ένα SpaceX Crew Dragon από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, λίγο μετά τη 1 μ.μ. το Σάββατο. Η κάψουλα Crew-9 έχει προγραμματιστεί να προσδεθεί στον ISS την Κυριακή, περίπου στις 5:30 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής.

Το πλήρωμα θα έχει δύο κενές θέσεις δίπλα του, τις οποίες θα καλύψουν οι αστροναύτες της NASA Barry «Butch» Wilmore και Sunita «Suni» Williams όταν το διαστημόπλοιο επιστρέψει τον επόμενο χρόνο.

Η πτήση Crew-9 επρόκειτο να έχει τετραμελές πλήρωμα, αλλά η NASA αφαίρεσε δύο μέλη του πληρώματος για να κάνει χώρο για το δίδυμο του Starliner μετά από τεχνικές βλάβες στο διαστημόπλοιο της Boeing. Οι αστροναύτες Zena Cardman και Stephanie Wilson παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ώστε οι συνάδελφοί τους να επιστρέψουν στη Γη. 

«Θα βρούμε θέσεις για να πετάξουν», δήλωσε ο Ken Bowersox, αναπληρωτής διοικητής της NASA για τις διαστημικές επιχειρήσεις, για την Cardman και την Wilson κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή. «Εκτιμούμε πραγματικά πόσο δύσκολο είναι να εγκαταλείψεις μια αποστολή και να περιμένεις λίγο περισσότερο».

Οι Wilmore και Williams βρίσκονται στον ISS από τις 6 Ιουνίου, όταν έφτασαν με το Starliner. Κατά τη διάρκεια της πρόσδεσής τους, το διαστημόπλοιο παρουσίασε αρκετές διαρροές ηλίου και βλάβες στους προωθητήρες του – μικροσκοπικούς κινητήρες που χρησιμοποιεί το όχημα για να ελίσσεται στο διάστημα. Μετά από μήνες αναλύσεων και δοκιμών, η NASA αποφάσισε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να τους φέρει πίσω με την κάψουλα του Boeing.

Η Υπηρεσία και η Boeing επέστρεψαν το διαστημόπλοιο χωρίς πλήρωμα στις 6 Σεπτεμβρίου, με το διαστημόπλοιο να προσγειώνεται με αλεξίπτωτα στο Νέο Μεξικό.

«Όταν το Starliner προσγειώθηκε με ασφάλεια, ήταν υπέροχο που επέστρεψε», δήλωσε ο Wilmore κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου από τον διαστημικό σταθμό. 

Οι επανδρωμένες πτήσεις της SpaceX για λογαριασμό της NASA διαρκούν περίπου έξι μήνες, ενώ το συγκεκριμένο όχημα αναμένεται να επιστρέψει περίπου τον Φεβρουάριο. Η πτήση των Wilmore και Williams με το Starliner επρόκειτο να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα.

«Πάντα μας λείπουν οι οικογένειές μας. Μου λείπουν τα δύο σκυλιά μου, μου λείπουν οι φίλοι μου», δήλωσε ο Williams νωρίτερα αυτό το μήνα. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στη Γη που μας στέλνουν μηνύματα και αυτό σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι στο σπίτι σου με όλους».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News