Business & Finance Σάββατο 28/09/2024, 21:05
BUSINESS & FINANCE

Πολωνία: Βγαίνει στις αγορές με ομόλογα σε ζλότι, ευρώ και δολάριο

Πολωνία: Βγαίνει στις αγορές με ομόλογα σε ζλότι, ευρώ και δολάριο

Η Πολωνία σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα σε ζλότι, καθώς και σε ευρώ και δολάρια τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη διαχείριση του χρέους από το 2025 έως το 2028. 

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Donald Tusk πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση το Σάββατο για να τροποποιήσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2025 μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας αυτόν τον μήνα. 

«Η προτεραιότητα της πολιτικής έκδοσης θα είναι η δημιουργία μεγάλων και ρευστών εκδόσεων με σταθερά επιτόκια, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ», ανέφερε η καγκελαρία σε ανακοίνωσή της το Σάββατο.

Η Πολωνία βλέπει το μερίδιο των ομολόγων συναλλάγματος σε ποσοστό κάτω του 25% της συνολικής έκδοσης, με πιθανές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί σε περίπου 2,3% του ΑΕΠ το 2027 και το 2028 από 1,9% το 2025. 

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Πολωνίας θα αυξηθεί στο 58,4% του οικονομικού προϊόντος το 2025 από 54,6% φέτος και αναμένεται να υπερβεί το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 60% το 2026, ανέφερε επίσης η κυβέρνηση.

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη επιπλήξει την κυβέρνηση της Βαρσοβίας για την παραβίαση του ορίου ελλείμματος του μπλοκ, που είναι 3% της οικονομικής παραγωγής το 2023, και είναι πιθανό να συστήσει περικοπές, κάτι που ο Tusk θέλει να αποφύγει ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση πρότεινε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με το έλλειμμα του δημόσιου τομέα να εκτιμάται στο 5,5% της οικονομικής παραγωγής. Το υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε την πρόβλεψη για το έλλειμμα και άλλες μακροοικονομικές παραδοχές για τον προϋπολογισμό του 2025 το Σάββατο.  

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News