Business & Finance Σάββατο 28/09/2024, 16:41
BUSINESS & FINANCE

Ινδία: Χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές βασικών ποικιλιών ρυζιού

Ινδία: Χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές βασικών ποικιλιών ρυζιού

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές ρυζιού, μια κίνηση που μπορεί να διευκολύνει τις παγκόσμιες τιμές και να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην εγχώρια αγροτική πολιτική μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση για τις αποστολές λευκού ρυζιού εκτός από το μπασμάτι και καθόρισε ελάχιστη τιμή εξαγωγής 490 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με κοινοποίηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου. Την Παρασκευή, οι αρχές μείωσαν τον φόρο στις υπερπόντιες πωλήσεις parboiled ρυζιού στο 10% από 20%.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας παγκοσμίως ξεκίνησε τους περιορισμούς το 2022 σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αυτό προκάλεσε την άνοδο της ασιατικής τιμής αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και ανάγκασε τους μεγάλους καταναλωτές να αναζητήσουν προμήθειες από άλλες χώρες. Το βασικό προϊόν είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν και η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής στη σταθεροποίηση των τοπικών τιμών, τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η Ινδία έχει πλέον επιβαρυνθεί με αποθέματα ρεκόρ. Οι τελευταίες κινήσεις πολιτικής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση αυτού του πλεονάσματος και να περιορίσουν το κόστος εισαγωγής για χώρες όπως η Ινδονησία και η Σενεγάλη.

Οι εξαγωγές ρυζιού μειώθηκαν σχεδόν 25% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 5,26 εκατομμύρια τόνους τους πρώτους τέσσερις μήνες του οικονομικού έτους που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Το Bloomberg News ανέφερε τον Ιούλιο ότι η Ινδία σχεδίαζε να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε ορισμένες ποικιλίες για να αποφύγει την υπεραφθονία στη χώρα πριν από την άφιξη της νέας σοδειάς τον Οκτώβριο.

Οι Ινδοί αγρότες έχουν αρχίσει τη συγκομιδή των καλλιεργειών ρυζιού που έχουν φυτευτεί με τους μουσώνες ύστερα από καλές βροχοπτώσεις. Οι καλλιέργειες ήταν υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κυβέρνηση καθόρισε επίσης εξαγωγικό δασμό 10% για τη μη λευκασμένη ποικιλία, σύμφωνα με την κοινοποίηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Οι υπερπόντιες αποστολές λευκού ρυζιού δεν θα προσελκύσουν καμία εισφορά, αναφέρεται.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χωλαίνει η οικονομία του ρυζιού στην Ιαπωνία – Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ

Αγροτικά προϊόντα: Πτώση τιμών για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News