Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Στάρμερ: Ποια είναι η επιχειρηματική του ατζέντα – Νεύμα προς τους CEOs της Wall Street

Στάρμερ: Ποια είναι η επιχειρηματική του ατζέντα – Νεύμα προς τους CEOs της Wall Street

Η Βρετανία επιδιώκει επενδύσεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες και τεχνολογικούς γίγαντες της Αμερικής, καθώς η χώρα προσπαθεί να φέρει την ανάπτυξη στη στάσιμη οικονομία της.

«Έχουμε τώρα μια κυβέρνηση των Εργατικών, της οποίας η πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία πλούτου», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.

«Είμαστε ένα Εργατικό Κόμμα που είναι περήφανο που τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων όσο και υπέρ των εργαζομένων».

Τον Ιούλιο, ο Στάρμερ έγινε ο πρώτος ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος που κέρδισε τις εθνικές εκλογές στη Βρετανία μετά τον Τόνι Μπλερ – τερματίζοντας 14 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης. Από τότε που εξελέγη, είπε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η οικονομική σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη εν μέσω της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Στάρμερ συναντήθηκε με επικεφαλής επιχειρήσεων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόνιχαν, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Τζέιν Φρέιζερ, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και ο πρόεδρος της Blackstone, Τζόναθαν Γκρέι.

Αυτή την εβδομάδα, η Blackstone δεσμεύτηκε να επενδύσει 13 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων στη βορειοανατολική Αγγλία. Η επένδυση στοχεύει να δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη με σκοπό να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Στάρμερ είπε ότι οι βιομηχανίες στις οποίες επικεντρώνεται κυρίως για να προσελκύσει επενδύσεις περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιστήμες της ζωής. Αυτή η έκκληση για επενδύσεις λαμβάνει χώρα, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δημοσιονομικό της σχέδιο τον Οκτώβριο, ενώ αντιμετωπίζει στασιμότητα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση του Στάρμερ, στις πρώτες ημέρες της θητείας της, επεσήμανε έλλειμμα 22 δισ. λιρών (29 δισ. δολαρίων) μετά από έλεγχο της κυβέρνησής του. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ από το Συντηρητικό Κόμμα έγραψε τον Ιούλιο στον Σάιμον Κέις, επικεφαλής της βρετανικής δημόσιας διοίκησης, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς των Εργατικών για τα δημόσια οικονομικά «βαθιά ανησυχητικές».

«Θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία», είπε ο Στάρμερ. «Θα ληφθούν πιο δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο του Στάρμερ να περικόψει τις πληρωμές που αντισταθμίζουν το κόστος των καυσίμων για τους συνταξιούχους απορρίφθηκε από το ίδιο του το κόμμα σε μια συμβολική ψηφοφορία στο Ετήσιο Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος.

«Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το χειμερινό επίδομα καυσίμων για τους συνταξιούχους. Αλλά κάνοντας αυτό, σταθεροποιούμε την οικονομία»,  σημείωσε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News