Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 14:58
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Από το κακό στο χειρότερο η Γαλλία – Θα δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα

Capital Economics: Από το κακό στο χειρότερο η Γαλλία – Θα δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα

Η δημοσιονομική κατάσταση στη Γαλλία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, διαπιστώνει η Capital Economics και προβλέπει ότι το κόστος δανεισμού της στην 10ετία θα ξεπεράσει ακόμα και εκείνο της Ελλάδας (κάτι που έχει ήδη συμβεί για τα 5ετή ομόλογα).

Με βάση τις εκτιμήσεις της νέας κυβέρνησης, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 6% του ΑΕΠ, από 5,5% που ήταν πέρυσι και 5,6% που αναμενόταν μόλις πριν από 1-2 εβδομάδες.

Η Capital Economics  εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει έναν προϋπολογισμό ο οποίος να μειώνει σημαντικά το έλλειμμα τον επόμενο χρόνο, επομένως προειδοποιεί ότι το spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η  νέα γαλλική κυβέρνηση κληρονόμησε μια δημοσιονομική κατάσταση που είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, για το έλλειμμα του 2024 ήταν στο 4,4% του ΑΕΠ.

Capital Economics: Από το κακό στο χειρότερο η Γαλλία – Θα δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα-1

Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι προβλέψεις για το έλλειμμα είναι ανησυχητικός, τονίζουν οι αναλυτές, όπως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για τους λόγους που οδηγούν σε αυτές τις αυξήσεις.

Κάποια δημοσιεύματα μιλούν για έλλειμμα στην κατανάλωση των νοικοκυριών, όμως η Capital Economics σημειώνει ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ δεν έχουν διαπιστωθεί ιδιαιτέρως αδύναμα μέχρι στιγμής. Άλλοι λόγοι που αναφέρονται είναι τα υψηλά ελλείμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το κόστος των πρόωρων εκλογών.

Ανεξάρτητα από την πηγή του προβλήματος, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, σημειώνουν οι αναλυτές. Άλλωστε, είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας που στηρίζεται στην στήριξη του ακροδεξιού Rassemblement National (RN) για να περάσει τον προϋπολογισμό από το κοινοβούλιο.

Το RN κατέβηκε στις εκλογές με υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για υψηλότερη φορολόγηση.  Επιπλέον, η επικεφαλής του, Marine Le Pen, έχει πει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.

Η Capital Economics εκτιμά ότι το Παρίσι θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει επιπλέον έσοδα επεκτείνοντας τον φόρο στα υπερκέρδη του ενεργειακού κλάδου, ενδεχομένως με υψηλότερη φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών και από άλλες μικρότερες πηγές εσόδων. Όμως, τελικά θα αναγκαστεί να καταφύγει σε μία προσωρινή αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές δαπανών θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να περάσουν από το κοινοβούλιο. Ακόμα και εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει τον προϋπολογισμό με διάταγμα, θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πρότασης δυσπιστίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάνω σε μία τέτοια κατάσταση δεν μπορούν να μπουν οι βάσεις μιας ουσιαστικής δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζουν οι αναλυτές.

Η Capital Economics επισημαίνει ότι όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από τις αγορές, με αποτέλεσμα η Γαλλία να δανείζεται ακριβότερα από την Ισπανία στην 10ετία και από την Ελλάδα στην 5ετία.

Οι προοπτικές και των δύο αυτών χωρών είναι πολύ πιο ευνοϊκές, τονίζει ο οίκος, μιλώντας για ισχυρότερη ανάπτυξη και πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική πρόοδο.

Οι προβλέψεις της Capital Economics τοποθετούν την απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου στο 3,25% στα τέλη του έτους και στο 3,5% στα τέλη του 2025 (από περίπου 3% σήμερα), με το spread έναντι των bunds στις 100 και τις 125 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της Γαλλίας (στη 10ετία) θα αυξηθεί ακόμα υψηλότερα από εκείνο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ θα ξεπεράσει και αυτό της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς η Γαλλία έφτασε να δανείζεται ακριβότερα και από την Ελλάδα στην 5ετία

Γαλλία: Με φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων θέλει να μειώσει το χρέος

Ομόλογα: Ξεπέρασε την απόδοση του ισπανικού 10ετούς η Γαλλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News