Business & Finance Πέμπτη 26/09/2024, 14:01
BUSINESS & FINANCE

Πώς η Γαλλία έφτασε να δανείζεται ακριβότερα και από την Ελλάδα στην 5ετία

Πώς η Γαλλία έφτασε να δανείζεται ακριβότερα και από την Ελλάδα στην 5ετία

Ακριβότερα από τις χώρες που πρωταγωνίστησαν στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους την περασμένη δεκαετία έχει φτάσει να δανείζεται η Γαλλία, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιστρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να μειώσει τα ελλείμματα.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,95%, ξεπερνώντας την απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου, που έχει χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και διαμορφώνεται στο 2,944%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η πρώτη φορά από το 2007 που οι επενδυτές ζητούν υψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουν την Γαλλία από την Ισπανία.

Πώς η Γαλλία έφτασε να δανείζεται ακριβότερα και από την Ελλάδα στην 5ετία-1

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι  η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα στην 5ετία. Η απόδοση του γαλλικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,486%, την ώρα που η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου κινείται στο 2,45%.

Στην 10ετία, το κόστος δανεισμού της Αθήνας διαμορφώνεται στο 3,11% και βρίσκεται πιο κοντά στο αντίστοιχο γαλλικό από ό,τι έχει υπάρξει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας γιγαντώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023 και απέχει πολύ από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπαγορεύει τη μείωσή του στο 3% έως το 2027.

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο και το πολιτικό αδιέξοδο που ακολούθησε.

Χωρίς νέα μέτρα για τη μείωση των δαπανών ή την αύξηση των φόρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να φτάσει στο 6% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, η οποία επικαλείται νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Τώρα, η εύθραυστη κυβέρνηση που σχηματίστηκε καλείται να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο έναν προϋπολογισμό που να μειώνει το έλλειμμα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός Michel Barnier δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι εξετάζει στοχευμένους φόρους προς τους εύπορους ιδιώτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ωστόσο η αύξηση των φόρων είναι μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη κίνηση στη Γαλλία.

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως εκρηκτικό για τους κεντρώους του Macron, οι οποίοι επιμένουν ότι οι σταθεροί φόροι των τελευταίων επτά ετών αποτελούν την ακρογωνιαία λίθο μιας οικονομικής πολιτικής που μεταμόρφωσε τη γαλλική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, δεν  βοηθά και το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, που καλείται να βγάλει τη χώρα από αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές, είναι ο 33χρονος Antoine Armand, που σε γενικές γραμμές θεωρείται νέος και άπειρος για τη θέση αυτή. «Καταλαβαίνω τις ερωτήσεις αυτές», παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Όταν έχεις κυβερνητική εμπειρία, έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό συνηθειών. Όταν δεν το έχεις αυτό, ναι είναι νέο, ναι είναι κάτι», είπε. Στο δύσκολο έργο του θα συνεργαστεί με τον 39χρονο υπουργό Προϋπολογισμού, Laurent Saint Martin.

Ο Barnier θα πρέπει να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του στο κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου.

Όμως, οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τις ικανότητες της νέας κυβέρνησης να επιβιώσει τους επόμενους μήνες, κάτι που επιτείνεται και από την τελευταία επιδείνωση των συνθηκών για τις γαλλικές επενδύσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Με φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων θέλει να μειώσει το χρέος

Ομόλογα: Ξεπέρασε την απόδοση του ισπανικού 10ετούς η Γαλλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News