Business & Finance Πέμπτη 26/09/2024, 12:23
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Στροφή στις δημοσιονομικές δαπάνες – Προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης

Κίνα: Στροφή στις δημοσιονομικές δαπάνες – Προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης

Να προχωρήσει σε «αναγκαίες δημοσιονομικές δαπάνες» δεσμεύτηκε το Πεκίνο,  αυξάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για νέα μέτρα στήριξης, πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η επίτευξη του επίσημου στόχου για ανάπτυξη περίπου στο 5% αμφισβητείται.  

Οι παρατηρήσεις, οι οποίες περιλάμβαναν οδηγίες προς την κυβέρνηση για τη στήριξη της κατανάλωσης των νοικοκυριών και τη σταθεροποίηση της προβληματικής αγοράς ακινήτων, έγιναν στη μηνιαία συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, των κορυφαίων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δεν αποτελεί συνήθως φόρουμ για μακροοικονομικές συζητήσεις, γεγονός που υποδηλώνει μια αυξανόμενη ανησυχία για την επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις λόγω της απότομης ύφεσης της αγοράς ακινήτων και της εύθραυστης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την ώρα που η υπερβολική εξάρτησή της από τις εξαγωγές εκτίθεται σε ένα όλο και πιο τεταμένο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον.

Εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα οικονομικών στοιχείων τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι οι προβλέψεις διαψεύστηκαν, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων ότι ο στόχος για την ανάπτυξη βρισκόταν σε κίνδυνο και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη διαρθρωτική επιβράδυνση.

«Νέες καταστάσεις και προβλήματα απαιτούν μια αίσθηση ευθύνης και επείγοντος», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε την Τρίτη την πιο «επιθετική» νομισματική χαλάρωση μετά την πανδημία, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για μειώσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιτοκίων και μια ένεση ρευστότητας 1 τρισ. γουάν (περίπου 126 δισ. ευρώ) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει έως και 1 τρισ. γουάν στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζές του για να αυξήσει την ικανότητά τους να στηρίξουν την προβληματική οικονομία, κυρίως με την έκδοση νέων ειδικών κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσαν άλμα άνω του 8% και οι αντίστοιχες του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν κατά 9% μετά την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, οδηγώντας σε ευρύτερα κέρδη στο χρηματιστήριο. Και το γουάν ενισχύθηκε.

Το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «προωθήσει τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων», να επεκτείνει μια λίστα με τα στεγαστικά έργα που μπορούν να λάβουν περαιτέρω χρηματοδότηση και να αναζωογονήσει την αδρανή γη, σύμφωνα με το κείμενο.

Οι αξιωματούχοι «θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες των ανθρώπων, θα προσαρμόσουν τις πολιτικές περιορισμού της αγοράς κατοικίας, θα μειώσουν τα υφιστάμενα επιτόκια υποθηκών και θα βελτιώσουν τις πολιτικές γης, τις φορολογικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές το συντομότερο δυνατό για να προωθήσουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης ακινήτων», όπως αναφέρεται.

Στροφή στη μακροοικονομική πολιτική

Η έγκριση του Πολιτικού Γραφείου για περαιτέρω κίνητρα «αντιπροσωπεύει μια στρατηγική στροφή στη μακροοικονομική πολιτική, από τις αποσπασματικές πολιτικές σε ένα εξαιρετικά ενορχηστρωμένο πακέτο προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang LaSalle στην Κίνα.

Εκτιμάται ότι η διεύρυνση των δαπανών από την κυβέρνηση θα είναι πιθανώς αρκετή για να οδηγήσει σε μια στροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, του κλίματος της αγοράς και των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το Πολιτικό Γραφείο δεσμεύτηκε να ενισχύσει το εισόδημα για τις ομάδες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και να στηρίξει την κατανάλωση, καθώς και να βελτιώσει τις πολιτικές στήριξης των γεννήσεων.

Παράλληλα τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν ότι θα διανείμουν εφάπαξ επίδομα σε χαμηλού εισοδήματος άτομα ενόψει μιας εθνικής εορτής στις αρχές Οκτωβρίου. Υποσχέθηκαν επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην απασχόληση και να προωθήσουν την αύξηση των μισθών ως απάντηση στις απότομες περικοπές σε ορισμένους τομείς και στην εκτίναξη της ανεργίας των νέων.

«Η πτώση του πληθωρισμού και η μείωση του δανεισμού δεν σημαίνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από μόνες τους θα ενισχύσουν δραματικά την εγχώρια ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής της Capital Economics, Julian Evans-Pritchard. «Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πιο ουσιαστική δημοσιονομική στήριξη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις γι’ αυτό στο ανακοινωθέν (του Πολιτικού Γραφείου)», σημείωσε.

Όπως επισημάνθηκε από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Pan Gongsheng την Τρίτη, οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η Κίνα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών και θα εφαρμόσει «δυναμικές» μειώσεις επιτοκίων.

Όπως συνήθως συμβαίνει στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου, δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα βήματα και δεν υπήρχαν λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των πρόσθετων κινήτρων που βρίσκονται στα σκαριά.

Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την υπόσχεση να εισαγάγουν νόμο για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να αναφέρουν πότε θα εκδοθεί η νομοθεσία και τι θα περιέχει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας

Η Ινδία θέλει να γίνει η νέα Κίνα αλλά δεν μπορεί – Το κώλυμα στο εμπόριο

ΕΕ και Κίνα προσπαθούν να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα κινεζικά EV

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News