Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Bain: Η ραγδαία ζήτηση για ΑΙ μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη έλλειψη τσιπ

Bain: Η ραγδαία ζήτηση για ΑΙ μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη έλλειψη τσιπ

Η αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και smartphone και φορητούς υπολογιστές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην επόμενη παγκόσμια έλλειψη τσιπ, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Bain & Co.

Η τελευταία μεγάλη έλλειψη ημιαγωγών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 εν μέσω διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, καθώς οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν και να εργάζονται στο σπίτι.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν αποκτήσει μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU, κυρίως από τη Nvidia. Αυτές οι GPU που βρίσκονται σε κέντρα δεδομένων είναι κρίσιμες για την εκπαίδευση τεράστιων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν εφαρμογές όπως το ChatGPT του OpenAI.

Εν τω μεταξύ, εταιρείες, όπως η Qualcomm, σχεδιάζουν τσιπ που χρησιμοποιούνται σε smartphone και προσωπικούς υπολογιστές και επιτρέπουν σε αυτές τις συσκευές να εκτελούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τοπικά και όχι μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο στο cloud. Αυτές αναφέρονται συχνά ως συσκευές με δυνατότητα AI και εταιρείες, από τη Samsung έως τη Microsoft, έχουν κυκλοφορήσει τέτοια προϊόντα.

Η Bain θεωρεί ότι η ζήτηση για GPU και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να γίνει η αιτία έλλειψης chip.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) έχει προκαλέσει ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία της αλυσίδας αξίας ημιαγωγών», δήλωσε η Anne Hoecker, επικεφαλής της τεχνολογικής πρακτικής στην Αμερική στην Bain.

«Αν συνδυάσουμε την αύξηση της ζήτησης για GPU μαζί με μία σειρά συσκευών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τους κύκλους ανανέωσης προϊόντων υπολογιστή, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτεροι περιορισμοί στην προσφορά ημιαγωγών».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόση ζήτηση θα έχουν τέτοιες συσκευές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένης της επιφυλακτικής προσέγγισης από τους καταναλωτές μέχρι στιγμής.

Η Bain σημείωσε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών είναι «απίστευτα περίπλοκη και μια αύξηση της ζήτησης περίπου 20% ή περισσότερο έχει μεγάλη πιθανότητα να διαταράξει την ισορροπία και να προκαλέσει ελλείψεις σε τσιπ».

Η γεωπολιτική θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις. Οι ημιαγωγοί θεωρούνται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ως στρατηγική τεχνολογία. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία, μέσω περιορισμών στις εξαγωγές και άλλων κυρώσεων, προσπαθώντας να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας στα πιο προηγμένα τσιπ. Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να ενισχύσει τη δική της εγχώρια ικανότητα παραγωγής ημιαγωγών.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι εμπορικοί περιορισμοί και η αποσύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού τους από τις πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας από την Κίνα συνεχίζουν να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την προσφορά ημιαγωγών. Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή εργοστασίων, οι ελλείψεις υλικών και άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν σημεία κινδύνου», εκτιμά η Bain.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News