Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 20:32
BUSINESS & FINANCE

Οι επενδυτές της Wizz υποστηρίζουν το μπόνους του CEO

Οι επενδυτές της Wizz υποστηρίζουν το μπόνους του CEO

Οι μέτοχοι της Wizz Air Holdings Plc ενέκριναν το νέο πακέτο μπόνους για τον διευθύνοντα σύμβουλο, ανταμείβοντάς τον για την καθοδήγηση του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους σε μια εποχή γεωπολιτικών προκλήσεων και εκτεταμένων καθηλώσεων αεροσκαφών.

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Βουδαπέστη έλαβε το 74% των ψήφων υπέρ των αλλαγών στο πακέτο αμοιβών του Jozsef Varadi, ενώ το 63% των ψήφων ενέκρινε την πολιτική αμοιβών των διευθυντών, ανέφερε η Wizz την Τετάρτη σε ανακοίνωσή της μετά την ετήσια γενική συνέλευσή της. Όλα τα ψηφίσματα εγκρίθηκαν εκτός από ένα που αφορούσε την «απενεργοποίηση των δικαιωμάτων προτίμησης σε σχέση με μια εξαγορά ή μια συγκεκριμένη επένδυση κεφαλαίου».

Οι προτάσεις αποδοχών περιλάμβαναν μια εφάπαξ παροχή περιοριστικών μετοχών την 1η Οκτωβρίου, η οποία θα ήταν 300% του ετήσιου μισθού του 710.534 λιρών (949.100 δολαρίων), σύμφωνα με τις σημειώσεις που συνοδεύουν την ανακοίνωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης. Η Wizz θα δημιουργήσει επίσης ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κινήτρων για τον Varadi από το οικονομικό έτος 2026, το οποίο θα είναι 500% του μισθού του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης.

Πέρυσι, οι μέτοχοι της Wizz ενέκριναν μια διετή παράταση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου μπόνους που θα έδινε στον Varadi 100 εκατομμύρια λίρες, εάν η εταιρεία πετύχαινε ορισμένους στόχους. Έκτοτε, η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπισε μια «παρέλαση μαύρων κύκνων», συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της έναρξης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, καθώς και του προβλήματος των κινητήρων Pratt & Whitney που ακινητοποίησε μέρος του στόλου της και ανέκοψε την ανάπτυξη, έγραψε στην ανακοίνωση ο Stephen Johnson, προσωρινός πρόεδρος της επιτροπής αποδοχών.

Ο Varadi θα συνεχίσει να είναι επιλέξιμος για το λεγόμενο Σχέδιο Δημιουργίας Αξίας που περιλαμβάνει το μπόνους των 100 εκατομμυρίων λιρών, αλλά όλες οι πληρωμές στο πλαίσιο των νέων προτάσεων θα συμψηφίζονται με τυχόν μπόνους στο πλαίσιο του προηγούμενου σχεδίου, ανέφερε η επιτροπή. Το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά της επικαιροποιημένης πρότασης αμοιβών.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με τους βασικούς μετόχους σχετικά με τις αμοιβές και τα ευρύτερα θέματα διακυβέρνησης», ανέφερε η Wizz στα αποτελέσματα.

Ο Varadi είναι «μακράν ο χειρότερα αποζημιούμενος διευθύνων σύμβουλος στην ομάδα ομοτίμων και, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα παραμείνει σε αυτή τη μη βιώσιμη θέση», ανέφερε ο Johnson στις σημειώσεις της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Το νέο πακέτο αμοιβών θα διατηρήσει τον Varadi κατά τη διάρκεια της «δύσκολης περιόδου» και θα τον παρακινήσει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της επιχείρησης, είπε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News