Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 16:23
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Πιέσεις στον Μπαρνιέ για έναν ρεαλιστικό προϋπλογισμό

Γαλλία: Πιέσεις στον Μπαρνιέ για έναν ρεαλιστικό προϋπλογισμό

Εκκλήσεις για ταχεία παρουσίαση ρεαλιστικών σχεδίων ως προς τον προϋπολογισμό του 2025 για τη Γαλλία, δέχεται ο πρωθυπουργός της χώρας Μισέλ Μπαρνιέ, την ώρα που διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα και η κρίση θέτει σε δοκιμασία τη νέα του κυβέρνηση.

Ο Μπαρνιέ έχει στη διάθεσή του μόλις λίγες ημέρες για να είναι έτοιμος να παραδώσει τον νέο προϋπολογισμό στους βουλευτές, το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά πρώτα ο ίδιος και ο νέος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν πρέπει να βρουν δισεκατομμύρια ευρώ από περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να κλείσουν ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα.

Αυτό θα είναι δύσκολο στην πολιτικά διαιρεμένη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι αριστεροί και ακροδεξιοί νομοθέτες κατέχουν την ισορροπία δυνάμεων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά τα αδύναμα φορολογικά έσοδα και οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού έχουν καταστήσει τον στόχο αυτό σχεδόν ανέφικτο.

«Τρία χρόνια δεν είναι ρεαλιστικά, ούτε οικονομικά ούτε όσον αφορά την ανάπτυξη. Αλλά το να το κάνουμε σε πέντε χρόνια είναι εφικτό», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau στην τηλεόραση France 2, λέγοντας ότι η κατάσταση του ελλείμματος πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων στον προϋπολογισμό του 2025 είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οποιοσδήποτε λανθασμένος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν και να στηρίξουν μια ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την πιθανή πτώση της.

Η αξιοπιστία της Γαλλίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου το κόστος δανεισμού της έχει εκτοξευθεί, καθώς και στους εταίρους της στην ΕΕ είναι επίσης σε κίνδυνο, με το Παρίσι να αντιμετωπίζει ήδη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μπαρνιέ έχει ήδη δηλώσει «ανοιχτός» στην αύξηση των φόρων για τους πλούσιους και ορισμένες επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας EDF δήλωσε την Τετάρτη ότι μια ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα έπληττε τις επενδύσεις της, την ώρα που ετοιμάζει σχέδια για μια σειρά δαπανηρών νέων αντιδραστήρων.

Ο Villeroy είπε ότι οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να αποτελούν τα δύο τρίτα της προσπάθειας για τη συγκράτηση του ελλείμματος, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να προέρχεται από στοχευμένες αυξήσεις φόρων.

Ο ανεξάρτητος φοροελεγκτικός οργανισμός της Γαλλίας χρειάζεται ένα σχέδιο προϋπολογισμού τις επόμενες ημέρες για να διαπιστώσει αν οι αριθμοί είναι σωστοί, δήλωσε ο επικεφαλής της δημόσιας ελεγκτικής υπηρεσίας Πιερ Μοσκοβισί.

Πρόσθεσε ότι ο χρόνος εξαντλείται για να παραδοθεί ο προϋπολογισμός. Διαφορετικά, θα χρειαστεί οι βουλευτές να ψηφίσουν νόμους έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι οι φόροι θα είναι σε ισχύ μέχρι την αρχή του έτους, ενώ το συνολικό νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα αντιμετωπιστεί αργότερα.

«Αυτό θα ήταν μάλλον ανορθόδοξο», δήλωσε ο Moscovici στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «είναι καιρός να μειωθεί το έλλειμμα».

Η καλή είδηση

Σε μια σπάνια καλή είδηση για τη νέα κυβέρνηση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του INSEE.

Η αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που αισθάνονται ότι η παρούσα περίοδος είναι κατάλληλη για να κάνουν μεγάλες αγορές, καθώς και η άμβλυνση των ανησυχιών για την ανεργία, συνέβαλαν στην άνοδο του δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ωθώντας το κόστος δανεισμού της Γαλλίας για λίγο πάνω από το αντίστοιχο της Ισπανίας την Τρίτη, για πρώτη φορά από το 2008.

«Οι διεθνείς δανειστές της Γαλλίας μας λένε ότι πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Villeroy.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News